Hrvatska: Od danas na letovima unutar šengenskih granica bez kontrola

Devet aerodroma u Hrvatskoj od danas počinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine

26.03.2023. 14:50
  • Podijeli:
aerodrom-letovi-pixabay.jpg

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukidaju se od nedjelje 26. marta, što je i početak ljetnog reda letenja, temeljem Odluke Vijeća EU kojom je Republika Hrvatska 1. januarom 2023. postala članica Schengenskog područja i ukinute su kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama.

S današnjim danom devet međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim  aerodromima u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, priopćeno je u nedjelju iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Schengena, a 30 posto izvan Schengenskog prostora.

Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto. Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, ističe se u saopćenju.

Potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama RH bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova, prenosi Hina.

Upravo u toku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u Hrvatsku, a ukidanje granične kontrole na unutrašnjim letovima uticat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u Hrvatsku zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim, stoji u saopćenju.

  • Podijeli: