Hrvatska: Od danas na letovima unutar šengenskih granica bez kontrola

Devet aerodroma u Hrvatskoj od danas počinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine

26.03.2023. 14:50
  • Podijeli:
aerodrom-letovi-pixabay.jpg

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukidaju se od nedjelje 26. marta, što je i početak ljetnog reda letenja, temeljem Odluke Vijeća EU kojom je Republika Hrvatska 1. januarom 2023. postala članica Schengenskog područja i ukinute su kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama.

S današnjim danom devet međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim  aerodromima u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, priopćeno je u nedjelju iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Schengena, a 30 posto izvan Schengenskog prostora.

Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto. Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, ističe se u saopćenju.

Potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama RH bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova, prenosi Hina.

Upravo u toku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u Hrvatsku, a ukidanje granične kontrole na unutrašnjim letovima uticat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u Hrvatsku zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim, stoji u saopćenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()