Glasao Đukanović: Vjerujem da će građani Crne Gore i ovog puta odlučiti pametno

Nivo demokratske kulture i demokratske odgovornosti u Crnoj Gori bio veći i na višem nivou nego prije, poručio je

19.03.2023. 14:09
  • Podijeli:
Milo Đukanović_Foto Tanjug_PR služba predsednika Crne Gore-640ef8174d6f6.webp Foto: Tanjug / PR služba predsednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je danas u Osnovnoj školi "Savo Pejanović" glasao na predsjedničkim izborima u ovoj zemlji i kazao kako vjeruje da će Crnogorci i ovog puta odlučiti "pametno".

"Očekujem da će građani Crne Gore svojim doprinosom jednom transparentnom slobodnom izražavanu volje potvrditi demokratsku zrelost crnogorskog društva", kazao je Đukanović.

Dodao je kako misli da je bilo primjetno da je nivo demokratske kulture i demokratske odgovornosti u Crnoj Gori bio veći i na višem nivou nego prije.

"Ovo je prilika da Crna Gora potvrdi svoju sposobnost da živi u uslovima političke i društvene stabilnosti, da nastavni da predano realizuje reforme, dostiže standarde i ostvaruje svoj cilj", poručio je Đukanović.

Kazao je da taj cilj zdušno podržava tri četvrtine crnogorskog društva.

"Cilj je da Crna Gora bude dio porodice ujedinjenih evropskih država i naroda, da to dovede Crnu Goru i njene građane do evropskog kvaliteta života, vjerujem da će na bazi dosadašnjeg iskustva građani Crne Gore i ovog puta odlučiti pametno u korist svoju i korist svoje države", poručio je Đukanović.

Kandidat za predsjednika, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Branko Božović" u Podgorici. Kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović glasao je danas na biračkom mjestu u Univerzitetskom centru u Podgorici.

Do 12 sati u Crnoj Gori glasalo je 29 posto birača, odnosno, oko 157.000 upisanih, saopćeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, do 12 sati glasalo je 45,3 posto birača, a na predsjedničkim izborima 2018. godine 27,2 posto, podsjetili su iz CDT-a.

U Crnoj Gori u sedam sati otvorena su biračka mjesta za izbor predsjednika države, a građani će moći da glasaju do 20 sati.

Na današnjim predsjedničkim izborima, osmim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i četvrtim od obnove nezavisnosti, učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi lider Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni šef države Milo Đukanović, a drugi na glasačkom listiću je Jakov Milatović, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić je na trećem mjestu na glasačkom lisiću, na četvrtom je influenser Jovan Radulović, a na petom Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore. Na šestom mjestu izborne liste je lider Demokrata Aleksa Bečić, a na sedmom kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović-Stanković.

Današnje izbore nadgledaju posmatrači OSCE-a, kao i više stotina posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

  • Podijeli: