EKSKLUZIVNO: UNA među Škaljarcima i Kavčanima!

Naši reporteri u kolijevci zloglasnih kotorskih mafijaških organizacija

05.11.2022. 19:07
  • Podijeli:

Ekipa Una televizije ušla je u kolijevke dva zloglasna mafijaška klana – Kavač i Škaljare, koji se nalaze na obroncima brda Vrmac kod Kotora!

Luka Kotor, kroz koju prođe sedmično desetine brodova, uslovila je razvoj unosnog biznisa - trgovinu drogom. To su prepoznali stanovnici, mala, primorska sela čija su imena postala poznata širom planete. Kavač i Škaljari su kolijevka dva zloglasna, sukobljena, mafijaška klana.

U Kavaču vlada Omerta, zakon šutnje.

Prođete li kroz Kavač teško da ćete sresti nekog od mještana i ako ih sretnete nisu rječiti. Ispred dvadesetak kuća koje se nalaze uz ovaj put od kojih su većina vile su skupi automobili, ali nema nikoga.

Nedaleko od Kavača su Škaljari i upravo iz ova dva sela nikao je jedan od najzloglasnijih klanova koji je 2014. podijeljen na kavački i škaljarski. Do razdora je došlo u Valensiji, kada je nestalo oko 300 kg kokaina.

- To je se desilo bukvalno zbog podjele plijena – kaže za UNU dugogodišnji novinar crne hronike Nikola Morača.

Škaljarci, za razliku od Kavčana, stali su pred kamere UNA TV. O klanovima znaju malo, ali ovdje teško da ćete sresti mještane koji ne poznaju bar jednu žrtvu krvavih mafijaških obaračuna.

- Prije nekoliko godina dvojica su ispred naše kuće ubijena, rekao je ekipi Una TV jedan od stanovnika Škaljara.

Dok je jedna od mještanki potvrdila da ih je obojicu poznavala od rođenja.

- Ja sam samo jednoga poznavao, postavljena mu je mina, daljinskim aktivirana. Tu je to bilo, možda 100 metara od mene. Ko je postavio njemu minu, to je momak invalid, ja ne znam - priča nam ribar iz Škaljara.

Krvavi obračuni crnogorskih mafijaških klanova za epilog imaju više od 50 mrtvih, a sukobi još nisu završeni. Škaljarski je obezglavljen nedavnim ubistvom Jovana Vukovića u Istanbulu, dok se za vođom kavčana, Radojem Zvicerom iz Kotora, još traga. I Škaljarci i Kavčani uvijek su korak ispred policije.

- Model rada takvih organizacija je da imaju ljude na svim važnim pozicijama, posebno u policiji - pojašnjava Morača, dodajući da je djelovanje ovih organizacija je odvano prevazišao granice sela iz kojih su krenuli.     

Baš poput Korleonea na Siciliji i ova mjesta u Bokokotorskom zalivu, zvanom još i Nevjesta jadrana, imaju i mit i stvarnost i prirodne potencijale da postanu atraktivne turističe destinacije. No, nemaju odlučnu vlast koja bi se uhvatila u koštac sa kriminalom.

Da se u Crnoj Gori i u 2022. godini gine u krvavim obračunima, dokaz je i ova smrtovnica Dragana Ševaljevića, snimljema u Kavaču. Ševaljević je nedavno ubijen u pucnjavi, u jednom podgoričkom lokalu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()