Dogovor Beograda i Prištine se mora sprovesti

Na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i ambasadora zemalja članica EU razgovarano o punoj primjeni Briselskog sporazuma

25.11.2022. 15:40
  • Podijeli:
Emanuel Ziofre i Ana Brnabic foto Tanjug:Slobodan Miljevic-1669387029363.webp Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Premijer Srbije Ana Brnabić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre poručili su da se do sada postignuti sporazumi Beograda i Prištine uz posredovanje EU moraju sprovesti.

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Žiofreom rekla da je na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU razgovarano o punoj primjeni Briselskog sporazuma.

"Saglasili smo se da je potrebno prvo implementirati sve dogovoreno - Briselski sporazum, što znači osnivanje zajednice srpskih opština /ZSO/, pre bilo kakvih dodatnih dogovora. Ne možete imati novi sporazum ako nije implementiran prvi, jer niko ne može garantovati da će se novi primeniti", navela je Brnabićeva.

Povodom najnovijih preporuka Evropskog parlamenta da se pristupni pregovori Srbije uslove uvođenjem sakncija Rusiji, Brnabićeva je rekla da su te preporuke vrijednosno kontradiktorne u smislu principa, te da ne doprinose popularnosti EU među građanima Srbije.

Brnabićeva je ukazala da se u tim preporukama s jedne strane navodi da Srbija može da postane članica EU samo ukoliko se saglasi sa sankcijama Ruskoj Federaciji, dok se istovremeno drugom preporukom traži od Srbije da se odreknete sopstvenog teritorijalnog integriteta.

Ona je istakla da je članstvo u EU strateški prioritet Srbije i da Vlada ostaje u potpunosti posvećena evrointegracijama i evropskom putu Srbije jer je to u najvećem interesu i građana i privrede.

"Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Mi smo duboko i iskreno posvećeni članstvu u EU, to je naš strateški prioritet i mislimo da je to najbolje mesto za naše građane i privredu", rekla je Brnabićeva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre ponovio je stav da svi sporazumi moraju da se primjene prije postizanja novih.

"Cilj svih nas jeste da se postigne puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine i da to bude pravno obavezujući sporazum", rekao je Žiofre.

On je istakao da je prioritet pridruživanje cijelog zapadnog Balkana Evropskoj uniji i za sljedeću sedmicu najavio dolazak u Srbiju evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

"Kada je reč o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, mislim da je posvećenost visokog i specijalnog predstavnika vrlo jasna i zaista cenimo što su uspeli da postignu dogovor, čime su sprečene dalje tenzije. Cenimo konstruktivnu ulogu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića koji je bio direktno uključen u razgovor", rekao je Žiofre.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()