Crna Gora, S. Makedonija, Albanija i Kosovo* pokrenuli regionalnu platformu

Tema njihovog današnjeg sastanka u Skoplju, precizira se, bila je "puna usklađenost četiri zemlje grupe KVAD sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU

29.03.2023. 14:30
  • Podijeli:
ZASTAVE (1)-642429b1b73a3.webp Foto: Vlada S. Makedonije

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo, u Skoplju su pokrenuli novu regionalnu platformu, nazvanu "Zapadni Balkan KVAD (QUAD) - 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU", saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Platformu su, kako se navodi, lansirali ministar spoljnih poslova Sjeverne Makdonije Bujar Osmani, ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Džaka, zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savjetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović.

Tema njihovog današnjeg sastanka u Skoplju, precizira se, bila je "puna usklađenost četiri zemlje grupe KVAD sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu".

"Poslije agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ali i šire sa pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju", rekao je Osmani na sastanku, izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma KVAD.

Naveo je da se "svaka od četiri zemlje pojedinačno pokazala kao pouzdan partner NATO-a i EU, kroz usaglašavanje sa režimom sankcija EU i SAD, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini", prenosi RTCG.

Osmani je upoznao sagovornike sa predstojećim reformama, napominjući da "nema skretanja" sa evropskog puta Sjeverne Makedonije, "zemlje poznate po multietničkoj demokratiji i koheziji, što je potvrđeno i odlukom da bude domaćin nedavno održanih pregovora Kosova i Srbije u Ohridu".

Na sastanku zvaničnika Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije istaknuto je da je "zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspjele da ostvare punu usklađenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju", navodi se.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()