Cijene usluga na crnogorkom primorju drastično poskupljuju, najmanje 30 odsto

Već sada nedostaje rezervacija, što nije dobar pokazatelj za sezonu

27.03.2023. 13:46
  • Podijeli:
plaza-drobni-pijesak-foto-yt.jpg

Cijene usluga na crnogorskom primorju u predstojećoj turističkoj sezoni poskupjeće za najmanje 30 odsto, najavio je Ilija Armenko, turistički radnik iz Petrovca.

Armenko je za podgorički Dan ocijenio da je situacija  izuzetno kompleksna, jer Crna Gora iako prepoznata kao atraktivna destinacija, polako gubi korak sa regionom.

"Svi se žale da nedostaje radne snage, jer radnici idu u Hrvatsku zbog većih plata, a tamo dominantno dolaze gosti bolje platežne moći. Situacija je sada takva, da nemamo radne snage ni da otvorimo lokale", naveo je Armenko.

On kaže da uprkos većim platama koje daju crnogorski ugostitelji, u susjednoj Hrvatskoj glavni kuvar može da zaradi i do 3.500 evra mesečno.

"Kod nas se plate glavnim kuvarim kreću do 2.000, a u Hrvatskoj i do 3.500 evra, zato većina odlazi tamo, jer su uslovi znatno bolji. Kod nas su veće plate i do 30 ili 40 odsto nego ranije, ali radna snaga ide tamo gde su joj bolji uslovi. Predviđaju nam bolju sezonu, ali pitanje je da li će tako biti", kaže Armenko.

Dodatni problem, prema njegovim riječima, predstavlja i kratko trajanje sezone, a kao primjer navodi Petrovac, gdje sezona, kaže, traje oko 40 dana.

"Turizam kod nas se sveo na socijalu. Plato ribe kod nas je oko 33 evra, dok isto to u Dubrovniku košta 120 evra. Nama se konstantno povećavaju nameti, a dažbine ostaju iste. Kod nas sve rijeđe dolaze platežno moćni gosti, polupansion je između 30 i 40 evra, što znači da je turistima sa zapada koji dolaze, jeftinije da ljetuju u Crnoj Gori, nego da ostanu kod kuće", ističe Armenko.

Smatra da se treba, kako kaže, pogledati u ogledalo  i vidjeti kako dalje, jer Crna Gora, prema njegovim riječima, postaje sve manje konkurentni državama u regionu.

"Svuda turizam napreduje, a kod nas nikako da se nešto konkretno promjeni. Svi nameti padaju na nas turističke radnike… Cijene usluga će takođe, zbog rasta inputa, drastično poskupjeti i to najmanje 30 odsto. To moramo da radimo da bi opstali, a to je nemoguća misija i dodatno će uticati na sezonu", upozorio je Armenko.

Ukazao je da već sada nedostaje rezervacija, što nije dobar pokazatelj za sezonu. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()