Borrell u Ohridu: Razgovarali smo 12 sati, Kosovo* i Srbija su se dogovorili

Strane su se takođe dogovorile, kazao je visoki predstavnik, da usvoje izjavu o nestalim licima, kao urgentno pitanje

19.03.2023. 08:07
  • Podijeli:
žozep borelj  (AP PhotoJean-Francois Badias) via Tanjug-6414604d2a154.webp Foto: AP PhotoJean-Francois Badias via Tanjug

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je u Ohridu nakon sastanka premijera Kosova* Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je postignut dogovor.

Borrell je u obraćanju medijima kazao da sa nakon razgovora koji su trajali oko 12 sata, sa zadovoljstvom može reći da je dogovor postignut.

"Kosovo* i Srbija su se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova* i Srbije. Kao dio ovog Aneksa, strane su potpuno posvećene da primjene sve članove sporazuma i da ekspeditivno realizuju svoje obaveze", kazao je Borrell.

On je kazao da u vezi člana 7 EU sporazuma, Kosovo* složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu*.

Strane su se takođe dogovorile, kazao je visoki predstavnik, da usvoje izjavu o nestalim licima, kao urgentno pitanje.

"Prvo smo predložili ambiciozniji Aneks, detaljniji, ali nažalost strane nisu uspele da postignu saglasnost o toj detaljnijoj verziji. S jedne strane, Kosovo* nije imalo fleksibilnost u vezi supstance, a s druge strane Srbija je prvo naglasila princip da ne potpiše iako je spremna da primjeni", kazao je Borrell i dodao da je Aneks sporazuma zato usvojen u nešto izmijenjenom obliku i biće objavljen.

"Uprkos činjenici da je predložen nešto ambiciozniji tekst na početku, ovo što su strane prihvatile, a to znači sporazum i njegova implementacija kroz anekse postaće dio njihovog puta ka Evropskoj uniji", rekao je Borrell.

Dodao je da će odmah krenuti s radom kako bi relevantne amandmane inkorporirali u poglavlje 35. pregovaračkog okvira Srbije s Evropskom unijom.

"Na ovaj način će obje strane biti obavezne da poštuju ovaj sporazum jer će on biti njihov uslov za njihov put ka EU. Mi iz EU-a ćemo tražiti od strana da ispune svoje obaveze, jer će biti dio evropskog puta", rekao je Borrell.

On je kazao da je ovaj sporazum važan i za mir i sigurnost regiona zapadnog Balkana.

"Srbija i Kosovo* trebaju normalizovati svoje odnose. Ovo se pitanje ne može zaobići, ovaj sporazum i Aneks, koji je integralni dio sporazuma je važan korak naprijed, kako bi ovaj cilj postao stvarnost. Nastavićemo neumorno raditi dok ne postignemo sveukupni dogovor o normalizaciji njihovih odnosa", poručio je Borrell.

Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su se najprije odvojeno sastali s delegacijama Srbije i Kosova*, a potom je oko 15.30 počeo zajednički sastanak premijera Kosova* Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Uz dvije duže pauze trilateralni sastanak je završen oko 22 sata. Posmatrač na sastanku je bio specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Kurti i Vučić su se saglasili s tekstom EU prijedloga na sastanku u Briselu, 27. februara. O tom tekstu se više neće raspravljati, kazao je tada visoki predstavnik Borrell.

Prijedlog EU - Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova* i Srbije, koji je objavljen na internet stranici EU, sastoji se od 11 članova kojima se ne predviđa obostrano priznanje, ali se stranke obavezuju da uzajamno priznaju dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Prema tekstu prijedloga, pored ostalog, obje strane su se saglasile da će poštovati načela suverene jednakosti svih država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti.

Srbija neće uložiti prigovor na članstvo Kosova* u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji niti će stranke blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge stranke na putu prema EU-u.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Prijedlogom se predviđa odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu* i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova*.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu* i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mjestima vejrskog i kulturnog naslijeđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Strane će razmijeniti stalne misije. One se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade.

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsjedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obje strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju ovog sporazuma.

  • Podijeli: