Zvornik dobio novog gradonačelnika: Bojan Ivanović bio jedini kandidat

Dosadašnji dugogodišnji gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović podnio je ostavku na ovu funkciju

05.02.2023. 19:18
  • Podijeli:
Bojan_Ivanovic_gradonacelnik_Zvornik_foto_UNA-63dfe6c07c779.webp Foto: UNA

Bojan Ivanović (SNSD), dosadašnji zamjenik gradonačelnika Zvornika, novi je gradonačelnik ovog grada budući da je na prijevremenim izborima bio jedini kandidat.

Dosadašnji dugogodišnji gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović podnio je ostavku na ovu funkciju nakon što je na opštim izborima 2. oktobra izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 15:00 sati je sljedeći:

Bihać – glasalo 13.255 birača ili 23,44 %
Tuzla – glasalo 18.474 birača ili 16,84 %
Srebrenik – glasalo 8.876 birača ili 23,13 %
Zvornik – glasalo 11.343 birača ili 21,50 %
Bratunac – glasalo 6.388 birača ili 36,30 %
Vogošća – glasalo 6.175 birača ili 22,66 %

Preliminarni rezultati očekuju se između 20:30 i 21:00 sat.

Bratunac

U Bratuncu će se definitivno čekati konačno brojanje glasova. Građani su imali priliku da glasaju za dva kandidata, na glasačkim listama su kandidati doktor Lazar Prodanović iz SNSD-a i Srđan Rankić, nezavisni kandidat, koji je 7. avgusta prošle godine na referendumu opozvan s načelničke dužnosti.

Za UNU su iz Opštinske izborne komisije Bratunac potvrdili da je danas zabilježeno nekoliko prijava od strane oba kandidata.

Jedni druge su optuživali za kupovinu glasova, ali Opštinska izborna komisija Bratunac nije utvrdila tu nepravilnost.

Ipak na jednom biračkom mjestu je utvrđeno da je nedostalo nekoliko glasačkih listića, a jedan je naknadno pronađen kod jednog posmatrača, zbog toga je bilo i zaustavljeno glasanje. Taj posmatrač je udaljen sa biračkom mjesta, a izvještaj o svemu podnesen je Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Tuzla

Prema nepotvrđenim informacijama izlaznost u Tuzli do 18:00 sati iznosila je nešto iznad 18 posto.

Veće neregularnosti na biračkim mjestima u Tuzli nisu zabilježene.

Međutim, ipak Uprava policije MUP-a TK zabilježila je nekoliko prijava po kojima je postupila.

PU Tuzla je putem nadležnih policijskih stanica zaprimila dvije prijave navodnih neregularnosti u vezi izbornog procesa, u kojima se ukazuje: u jednom slučaju da je na biračkom mjestu u Kiseljaku jedno lice navodilo građane za koga trebaju glasati, a u drugom slučaju da se na biračkom mjestu u Mosniku vrši podjela paketa građanima u cilju kupovine glasova.

Izlaskom policijskih službenika na navedene lokacije biračkih mjesta, utvrđeno je da nisu potvrđeni navodi prijava, dok je u prvom slučaju (biračko mjesto Kiseljak) indicirano lice na koga se prijava odnosila udaljeno sa biračkog mjesta. 
Dakle, izvršenim provjerama na licu mjesta utvrđeno je da nema elemenata nekog od krivičnih djela u vezi sa provođenjem izbornog procesa, niti drugih krivičnih djela propisanih KZ FBiH. Zasada, nije bilo nikakvih prijava vezano za izbornu jedinicu Srebrenik, saopćila je Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()