Utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH

Pročitajte imena

30.11.2022. 15:50
  • Podijeli:
Dom naroda foto Armin Durgut:PIXSELL-1668967361126.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je danas rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Zapadnohercegovačkog kantona iz reda srpskog naroda izabran je Miroslav Mitrović, a iz reda hrvatskog naroda Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja, Tomislav Mandić i Ivica Pavković.

S obzirom na to da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema izabranih poslanika iz reda bošnjačkog naroda i iz reda ostalih, popuna po jednog mandata vršiće se u skladu sa Izbornim zakonom BiH, saopšteno je iz CIK BiH.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Tuzlanskog kantona iz reda srpskog naroda izabrani su Slađan Ilić i Žarko Vujović, a iz reda ostalih Sandra Imširović.

Iz reda bošnjačkog naroda izabrani su DŽevad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić, Izen Hajdarević i Damir Šišić, a iz reda hrvatskog naroda Silva Banović.

Utvrđivanje rezultata posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH uslijedilo je nakon sprovedenog žrijebanja za peti mandat iz reda bošnjačkog naroda i nakon sprovedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda hrvatskog naroda.

U saopštenju se navodi da su iz reda bošnjačkog naroda žrijebane kandidatske liste Asmira Hasića i Damira Šišića i izvučena je Šišićeva kandidatska lista.

Iz reda hrvatskog naroda žrijebane su kandidatske liste Borisa Krešić i Silve Banović i izvučena je kandidatska lista Banovićeve.

S obzirom na to da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz reda srpskog naroda, popuna jednog mandata vršiće se u skladu sa Izbornim zakonom BiH, navodi se u saopštenju.

CIK BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Iz CIK-a su naveli da se sve aktivnosti sprovode u skladu sa odredbama i rokovima utvrđenim Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima, te da nema mjesta tvrdnjama da CIK radi sporo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()