UNA INTERVJU / Lazar Prodanović: Biću načelnik svih Bratunčana

Bila je procjena da sam dobro rješenje za spuštanje tenzija

06.02.2023. 17:50
  • Podijeli:
lazar-prodanovic.jpg

Vrijeme je da pređemo s riječi na djela i da uradimo sve kako bi opština Bratunac bila bolje mjesto za život, kaže u intervjuu za portal UNA Lazar Prodanović, izabrani načelnik opštine Bratunac, bivši poslanik i delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH i visoki funkcioner SNSD-a.

Šta će biti  vaš prioritet u naredne četiri godine? 

"Prije svega to je formiranje mladog i edukovanog tima koji će raditi na implementaciji programa koji smo predstavili u okviru ove kratkotrajne kampanje za lokalne izbore. Ići ćemo  najprije sa aktivnostima da izgradimo novo dječje obdanište, pošto više od 50-toro djece čeka smještaj u obdanište. Takođe, radićemo na tome da porodice koje dobiju novorođenće dobiju  po 1.000 KM, a porodice koje imaju više djece 2.000 KM na godišnjem nivou. To je važna stvar populacione politike kako bi smo motivisali ljude da ne odlaze. Planiramo subvencionisati kredite za kupovinu novih stanova za mlade bračne parove i pomjerili bismo tu granicu do nekih 40 godina. Izdvajali bismo na selu duplo veći iznos za ovakve potrebe. Išli bismo  na izgradnju lokalne infrastrukture, prije svega kad je grad u pitanju, uređenost ulica, trotoara, ulične rasvjete, ali i adaptaciju, odnosno utopljavanje oronulih zgrada,  kako u javnom sektoru, tako i onih koje su privatizovane, kako bi  grad ličio na urbanu sredinu. Planiramo rad na proširenju vodovodne mreže do Fakovića, odnosno Žljebca, te od Bratunca do Konjević polja. Išli bismo na izgradnju kanalizacije u dva prigratska naselja. Takođe ćemo raditi na jačanju realnog sektora, a to  podrazumijeva stavljanje u funkciju, odnosno izgradnju bescarinske zone za koju postoji  projekat i postoje sredstva za eksproprijaciju zemljišta, zajedno sa Vladom Republike Srpske. Radićemo  i  na izgradnju utvrda, nasipa za spriječavanje poplave rijeke Drine na tom dijelu opštine Bratunac i obilaznice  za teretni saobraćaj, obzirom da je  granični prelaz na mostu Bratoljub međunarodnog karaktera i treba da profunkcioniše za teretni saobraćaj.

 Išli bismo na adaptaciju sportske dvorane koja je jako neuslovna, kao i  obnovu  sportskog igrališta. Pomogli  bismo socijalno ugrožene kategorije. Imamo 800 penzionera sa penzijom manjom od 300 KM što je zabrinjavajuće od ukupno 2.600 penzionera, kao i  socijalne slučajeve i pripadnike  boračkih organizacija. Išli bismo i na izgradnju centralnog obilježja, kao dio pomena žrtvama proteklog rata i takođe bismo radili na subvencijama za zapošljavanje u realnom sektoru, da privrednik koj izaposli jednog radnika ili ivše u prvoj godini ne plaća doprinose i opštinske takse, nego da to izmiri opština iz Budžeta, pod uslovom da poslodavac zadrži radnika najmanje tri godine", kaže Prodanović za portal UNA.

Dobili ste izbore, kako vi vidite vašu pobjedu?

"Prije svega, moram reći da je  značajno velik broj građana, bezobzira na političku i nacionalnu, vjersku pripadnost, dali mi podršku i imam tu posebnan stepen odgovornosti. Ne smije nam biti ponos, kako je to govorio moj opozvani prethodnik,  kako je  u vrijeme njegovog mandata, prvi put  od Dejtona da nemamo Bošnjake u vlasti. To je  apsurudno. U lokalnoj vlasti će participirati  lokalni subjekti u skladu sa brojem  mandata koje su osvojili.  Tu nemam nikakvu dilemu. Imamo odličnu saradnju, uspostavićemo  najbolju saradnju sa Vladom RS i institucijom predsjednika RS, ali i institucijama BiH, kao i Vladom FBiH i kantona Sarajevo i  Tuzla u smislu infrastrukture. Želio da relaksiramo odnose i mislimo da treba da gradimo budućnost da mladi ljudi ostanu, ali i da se vrate svi oni koji žele i da imaju perspektivu u Bratuncu obzirom da je to druga opština po veličiniu na području zvorničke regije".

Vaši oponenti kažu da ste dobili izbore zahvaljujući Bošnjacima?

"Na kraju to je diskriminišući stav, svaki glas je jednak i od obrazovanih, neobrazovanih, mladih, starijih i bezobzira na političku i  nacionalnu pripadnost. To je demagoška priča. Ne volim da dijelim glasove na bilo koji način, ali moram upozoriti one što tako pričaju, da bez bilo kojeg glasa putem pošte, uključujući bilo koji glas od Bošnjaka, ja bih, protivnika pobijedio. Ovdje se, zapravo, ne radi o tome da li je pobijedio Lazar Prodanović, ovdje se radi da su građani rekli, ne diskriminaciji, ne korupciji, već radu u javnom interesu i u tom smislu je to bespotrebna teza, jer onaj ko to govori morao bi znati da nanosi mnogov više štete pripadnicima jednog naroda, nego koristi. To je jedna priča u kojoj se stvara ambijent za korupciju i skreće pažnja na potpuno beznačajne stvari. Moram reći, mi ćemo pomagati sva udurženja i  sarađivati sa vjerskim zajednicama, nemamo prava praviti, u bilo kojem smislu, diskriminaciju. Biću tu za sve građane i biću odgovoran načelnik svakog građanina opštine Bratunac, bez obzira je li glasao ili nije za mene i uvjeren sam da će i oni koji su imali rezervu prema meni kao kandidatu u narendom periodu to promijeniti u moju korist". 

Šta vas je ponukalo da prihvatite ovu kandidaturu, obzirom na vašu plodonosnu i političku i profesionalnu karijeru?

"Imam integritet i u političkom i u profesionalnom smislu. Ovo je potpuno novi segment u mom radu i moram reći da je ovdje moja lična odgovornost prema partijskoj infrastrukturi u kojoj sam godinama bio prisutan. Bila je procjena da sam ja rješenje za spuštanje tenzija i svakako niko u tom smislu ne bi odbio takvu ponudu".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()