Trougao: Može li Ustavni sud BiH biti nezavisan od politike?

Emisija "Trougao" od 29. marta, srijedom u 20 časova na UNA TV

29.03.2023. 18:08
  • Podijeli:
ustavnisud-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Odluke, sastav i djelovanje Ustavnog suda BiH odavno su neke od najvažnijih političkih tema u BiH. Izbor dva nedostajuća suca, po jedan iz svakog od entiteta, a koji se imenuju u parlamentima, otvorio je pitanje - da li sastav Suda, kojeg bira parlamentarna većina može biti nezavisan od politike? Da li se Ustavni sud BiH, kada je riječ o nizu Zakona iz Republike Srpske koje je proglasio neustavnim ili suspendovao, vodio pravom ili politikom? Do kada će mjesta u Ustavnom sudu BiH biti rezervisano za troje stranih sudija koje imenuje Evropski sud za ljudska prava?

Gosti Trougla, zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz iz DF-a, delegatkinja u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a i Slaven Raguž, zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Hrvatske republikanske stranke imaju različita viđenja kada je u pitanju Ustavni sud BiH.

Gratz smatra da bi izbor Marina Vukoje, pravnika bez iskustva u pravosuđu, za suca Ustavnog suda BiH bio katastrofalan potez koji bi urušio ionako krhko povjerenje građana u pravosudne institucije, da su pravosudne institucije premrežene politikom, i da jedino nezavisno pravosuđe može vratiti povjerenje građana. Neophodnim vidi ostanak stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, sve dok, kako kaže, Dodik i Čović nastavljaju atakovati na BiH i njene institucije. 

Potpuno različito mišljenje dolazi od Novaković - Bursać, koja se pita kako to bosanskohercegovački suverenisti žele strane sudije. To pitanje postavlja kao figurativno, jer vidi Ustavni sud BiH kao branu da Republika Srpska krene naprijed i usvoji Zakone potrebne za njeno funkcioniranje, kao Zakon o nepokretnoj imovini RS koji je Ustavni sud BiH jednom proglasio neustavnim, a drugi put privremeno suspendira. 

Raguž je stava da je Ustavni sud najvažnija institucija države, a ne OHR, i kao takav mora biti lišen pomoći stranih sudaca koji ne osjećaju BiH na pravi način. Kritike na eventualni izbor Vukoje smatra "čudnim stavom političkog Sarajeva", s obzirom na to da su visoki funkcioneri SDA Mirsad Ćeman i Seada Palavrić upravo iz te stranke došli u Ustavni sud BiH.

Emisiju "Trougao" gledajte večeras od 20 časova, na UNA televiziji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()