Sankcije Rusiji: Na koju stranu će prelomiti BiH?

Kako to obično biva, domaći akteri imaju različite stavove

02.02.2023. 11:39
  • Podijeli:
sankcije-anadolija.jpg

Sve je veći pritisak Evrope na Bosnu i Hercegovinu da uvede sankcije Rusiji. Diplomatska ofanziva u tom smjeru primjetna je gotovo poslije svakog sastanka evropskih i domaćih zvaničnika. 

Dok se u Republici Srpskoj, tome, oštro protive, u Federaciji sankcije zagovaraju na svakom koraku. Vidljivo je to bilo i nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika SNSD-a i NIP-a, Milorada Dodika i Elmedina Konakovića u Banjaluci. Ipak, kažu, to nije razlog da se ne razgovara.

Sa druge strane, nakon sastanka sa Konakovićem, koji je i ministar vanjskih poslova BiH,  i ambasadorima EU u BiH, šef delegacije EU Johan Satler je ponovo aktuelizovao problematiku sankcija Rusiji. Doduše, ne direktno, ali dovoljno jasno.

"Naglasili smo važnost usklađivanja sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU i opredijeljenost za reformu koju očekujemo od novog Vijeća ministara", rekao je Satler.

A, da li se važnost usklađivanje sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU, može, između ostalog, prevesti i kao važnost uvođenja sankcija Rusiji?

Upravo su sankcije, mjesecima unazad, tema osporavanja i tema zagoravanja u BiH. Dok Republika Srpska ostaje pri izričitom "ne", Federacija BiH, gotovo na svakom koraku, zagovara "da.

"Republika Srpska i mi ne prihvatamo tu vrstu priče. U prošlosti je bilo nekih izjašnjenja na različitim nivoima, da BiH tome pristupa, ali svugdje, gdje se bude odlučivalo i bude potrebna odluka Savjeta ministara ili Predsjedništva BiH i pored toga što naše kolege misle drugačije, mi ne možemo dati našu saglasnost", kategoričan je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Konaković se složio da se ne slaže sa liderom SNSD-a.

"Gospodin Dodik je rekao svoj stav, ja sam rekao svoj stav. Hajde da se vratimo u političku realnost; da li će se to desiti? Ja mislim da treba", istakao je aktueni prvi čovjek bh. diplomatije.

Koliko god, upravo ova dva politička aktera, iako zagovarala politiku dogovora, čini se da su sankcije pitanje oko kojeg će i dalje zagovarati svako svoje stavove. U to ime, između "da" i "ne", stoji i uvođenje viza ruskim državljanima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()