Rusi žestoko napali gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić

Iz ruske ambasade su naveli kako su “obratili pažnju” na učešće gradonačelnice grada Sarajeva Benjamine Karić na Kijevskom investicionom forumu

29.11.2022. 20:37
  • Podijeli:
Benjamina_Karic_foto_PIXSELL-1669750632614.webp Foto: PIXSELL

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je u ponedjeljak kako je potpisan Sporazum o prijateljskoj saradnji između glavnog grada Bosne i Hercegovine i ukrajinske prijestolnice Kijeva ocjenjujući kako ovo "predstavlja veliki korak naprijed u razvoju bilateralnih odnosa dva grada". Ovaj njen potez kritikovala je Ambasada Rusije u BiH. Ubrzo je uslijedio odgovor sarajevske gradonačelnice.

Karić je jučer navela kako gradovi heroji i simboli otpora, Sarajevo i Kijev, zagovaraju evropske vrijednosti demokratije, slobode, vladavine prava i miran suživot u Evropi.

Iz ruske ambasade su naveli kako su “obratili pažnju” na učešće gradonačelnice grada Sarajeva Benjamine Karić na Kijevskom investicionom forumu na marginama kojeg potpisan je Sporazum o prijateljskoj saradnji između Sarajeva i Kijeva.

"U principu takva praksa je uobičajena te doprinosi razvoju bilateralnih odnosa. Međutim, analiza potpisanog dokumenta otvara niz pitanja", kazali su iz Ambasade te dodali:

"U skladu sa Članom 1, oba glavnih grada ‘zastupaju evropske vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava’, ‘posvećena su ljudskim pravima i principima međunarodnog prava’ te ‘promovišu miran suživot u Evropi’. Skoro svaka tačka je ispunjena licemjerjem. O kakvoj vladavini prava možete razgovarati s onima koji su uzurpirali vlast kao rezultat državnog udara 2014. godine čime su započeti dugogodišnji tragični događaji u Donbasu? O kakvoj posvećenosti ljudskim pravima možete ragovarati s onima koji su tokom sedam godina vršili sistematsko bombardovanje civilnog stanovništva pomoću zapadnog oružja, a zbog čega su ginuli i dalje ginu žene, starci i djeca? O kakvom mirnom suživotu možete razgovarati s onima koji su, kao što je već izvjesno, planirali upotrebom sile preuzeti teritoriju gdje su ljudi slobodnim demokratskim glasanjem izjavili da su protiv fašističkog režima? Kako gospođa Karić može komunicirati sa duhovnim sljedbenicima onih koji su bukvalno hiljadama uništavali Jevreja, Rusa, Poljaka, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti. Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti sa njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? Da će zabraniti u prijestonici Bosne i Hercegovine rusku kulturu, rusku muziku te ruski balet? Da li to znači da će gospođa Karić, u skladu sa Članom 4, poslati dobrovoljce iz Sarajeva kako bi pomogli ukrajnskim neonacistima? I na kraju – kao vrhunac apsurda – ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jezicima, da li to znači da se gospođa Karić odriče bosanskog, sprskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije".

Iz Ambasade Rusije u BiH su istakli kako su svjesni da za Karić njihova pitanja “mogu biti retorička”.

"Međutim, ubjeđeni smo da će ona prije ili kasnije morati dati odgovor na njih – i to pred svojim biračima", zaključeno je u reakciji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()