Pravosuđe oboljelo od nepotizma: Politički lopovluk se u BiH isplati

Tužilaštva odlučila da neće provoditi istragu za više od 50 izvještaja u kojima su revizori u Federaciji utvrdili kršenje zakona

29.03.2023. 09:40
  • Podijeli:
korupcija-mito-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

U Federaciji BiH ima više od 2.000 subjekata koji su predmet revizije.

Iako su iz godine u godinu izvještaji revizora Ureda za reviziju Federacije BiH sve problematičnije i često  su ocijene negativne,

Parlament, ali  ni tužilaštva ništa ne rade da urede ovu oblast.

Najnoviji izvještaj revizora pokazao je da  su za više od 50 izvještaja u kojima su revizori u Federaciji utvrdili kršenje zakona u 
posljednjih šest godina kantonalna tužilaštva odlučila su da neće provoditi istragu.

Iz ovog ureda kažu kako su na neke odgovore tužilaštava čekali i do šest godina.

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine u posebnoj publikaciji objavio je kako je od 2016. do 2018. godine 
kantonalnim tužilaštvima dostavio 115 izvještaja na informisanje i postupanje, ukazujući na značajne nepravilnosti i razloge kvalifikacija za data mišljenja revizora.

Iako su se nadali da će neposrednim kontaktima uspostaviti saradnju s tužilaštvima, iz Ureda za reviziju ističu da su za 58 izvještaja dobili obavijesti kako po njima neće biti provedena nikakva istraga ili da utvrđene nepravilnosti iz izvještaja nisu ništa osim prekršaja

Na djelu  sistemska korupcija i to nije etiketa, već dijagnoza

Aner Žuljević, član parlamentarne Komisije za reviziju  Federacije BiH u prošlom sazivu za portal UNA kaže da se politički lopovluk se u našoj zemlji isplati i  da je to direktno rezultat mrtvog konja zvanog pravosuđe.

“U Hrvatskoj je na bazi revizorskog nalaza osuđen zastupnik, a kod nas je stanje hiljadu puta gore i pravosuđe ne reaguje.

Oboljelo od nepotizma, izrazito neučinkovito i kao takvo apsolutno ne služi svrsi. Čast izuzecima, ali sistem u kojemu djeluju je toliko atrofirao da je ohrabrio politiku da brutalno divlja nad zakonima i ustavom ove zemlje, razmećući se kriminalnom i korupcijom”, kaže Žuljević.

Smatra da je to realnost s kojom se godinama nismo u stanju izboriti.

“Mislim da je svima jasno da na djelu imamo sistemsku korupciju i to nije etiketa, već dijagnoza. Zakoni se ne provode, anarhija je zavladala društvom i jasno je kako je ustvari pravosuđe rak-rana u BiH.

Pravosuđe koje ima mandat zaustaviti divljanje politike nad institucijama i zakonima ove zemlje, je postalo podrška u pokrivanju političkog kriminala”, mišljenja je Žuljević.

BiH nazadovala, lošiji rezultat kada je u pitanju korupcija imaju samo Ukrajina i Rusija

Tvrdi da je BiH jedna od zemalja koja je najviše nazadovala u borbi protiv korupcije u proteklih deset godina.

“Pokazala je to i analiza Indeksa percepcije korupcije, koju redovno sprovodi Transparency International. Lošiji rezultat u Evropi imaju samo Ukrajina i Rusija.

Analiza podataka o sudskim odlukama u predmetima korupcije, a posebno strukturi osuđujućih presuda, govori nam da se u BiH procesuira isključivo sitna korupcija, dok se korupcija na visokoj razini nikako ili tek sporadično procesuira.

Mi smo sistemski hronično neefikasni, a to ohrabruje da pojavni oblik predmetnog kriminaliteta praktično postaje epidemijski. Ostaje naravno pitanje što je razlog za nedostatak ambicije institucije sustava, da li je u pitanju politički utjecaj, nedostatak očekivane podrške, upitna osobna sigurnost, manjak znanja, podkapacitiranost institucija ili ne znam što već? Zbog činjenice da stotine miliona maraka javnog novca građana BiH završavaju u vladajućem ‘bermudskom trouglu kriminala i korupcije’, što godinama ukazuje revizija kroz svoje izvještaje nas će u širokom luku zaobilaziti ozbiljni investitori”, smatra Žuljević.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()