Pismo podrške Sudskom vijeću u slučaju "Zijad Mutap i drugi" podijelilo VSTV

Biljana Bogunić rekla da je saopštenje sačinjeno "brzopleto i bez potrebe" i da je bilo objavljeno dok je pisala primjedbe

30.11.2022. 14:53
  • Podijeli:
vstv-posjete-vstv3.jpg

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je u saopštenju od 25. novembra uputio podršku sudiji Suda BiH Branku Periću nakon napada koji su uslijedili na njega poslije donošenja prvostepene presude u predmetu "Zijad Mutap i drugi".

Potpredsjednik VSTV-a Biljana Bogunić rekla je da je saopštenje bilo preopširno i da nema ništa protiv da sudije i tužioce treba zaštiti, ali da to treba raditi bez detaljisanja.

Ona je ocijenila da je saopštenje sačinjeno "brzopleto i bez potrebe" i da je bilo objavljeno dok je pisala primjedbe, te dodala da nije čula nijednog političara da se očitovao o ovom slučaju, koji nije sudski doveden do kraja.

Potpredsjednik VSTV-a Sanela Gorušanović Butigan napomenula je da je mejlom dobila saopštenje 25. novembra da se o njemu očituje i da joj se mnoge stvari u njemu nisu svidjele.

"Nismo imali vremena da se očitujemo, a činjenica je da se dvjema potpredsjednicama nije svidjelo. Na čijoj smo mi to strani? Prema mom mišljenju, to je političko saopštenje", ocijenila je Butigan.

Član Vijeća Davor Martinović upitao je kakva je svrha davanja saopštenja članovima Vijećaa na očitovanje, navodeći da je taj dan kada je objelodanjeno za većinu članova Savjeta i Sekretarijata bio neradni.

Martinović smatra da su izašli izvan prava i ušli u sferu politike, kao i da saopštenje nije dobro, te istakao da treba da se zaštiti dignitet VSTV-a i da bi bilo dobro da saopštenja ne pišu ljudi koji nisu pravnici.

Član VSTV-a Željka Radović je ukazala da je u saopštenju nedopustivo da se navodi kako su "tužioci imali dobre namjere", pojasnivši da tužioci podižu optužnice i pravosuđe treba da štiti građane, ni sa dobrim ni sa lošim namjerama.

To je, prema riječima člana VSTV-a Snježane Petković, u saopštenju išlo "nezgrapno", istakavši da tužioci podižu optužnice na osnovu dokaza, a ne na osnovu dobrih ili loših namjera.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je naveo da prilikom izdavanja saopštenja nije bilo glasanja i da je imao namjeru da dobije podršku, te dodao da se može govoriti o finesama, ali da je zaista postojao medijski linč na sudiju Branka Perića pa je od kolega tražio mišljenje.

Nakon rasprave, Lagumdžija je rekao novinarima se ne želi svrstavati i da se VSTV "nije upleo u sudski proces koji još nije okončan", te da je stvar Suda da li će optužnice proći.

"VSTV se nije upleo. Mi smo samo rekli u dijelu tog saopštenja da podržavamo i rad Tužilaštva i ovom prilikom želim reći da je u prethodnom periodu, ali ne u ovolikoj mjeri, bilo napada na tužioce, da rade u ime nekih političkih opcija, a ja i takve napade na tužioce i Tužilaštvo osuđujem", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao i da je kao predsjednik VSTS-a nadležan izdati saopštenje, priznao je da je bilo nekih sugestija, koje nisu bile suštinske, ali da nije bilo više vremena da se čeka.

"Dolazio je kraj radnog vremena i ja sam šefu kabineta Marijani Popović dao nalog da to saopštenje pusti u javnost", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje kako to da je Branko Perić sudija u slučaju suđenja direktoru OBA-e Osmanu Mehmedagiću, aferi "Respiratori" i u slučaju "Zijad Mutap i drugi", Lagumdžija je rekao da se predmeti dodjeljuju po "CMS sistemu", da tu nema nikakve proizvoljnosti.

"Nemam drugih saznanja i ne mislim da bi neko smio ući u neku takvu vrstu inženjeringa", zaključio je Lagumdžija.

Iz VSTV-a su 25. novembra saopštili da vjeruju da je Perić, koji je i predsjedavajući sudskog vijeća u predmetu "Zijad Mutap i drugi", prvostepenu presudu donio profesionalno, u duhu funkcije koju obavlja, zajedno sa još dvoje kolega sudija.

Sud BiH oslobodio je Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića krivice da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić prvostepenom presudom oslobodilo je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()