Manjkavosti sistema javnih nabavki u BiH su iste kao i u drugim zemljama

Nedostaju neki alati, poput digitalizacije

28.11.2022. 17:57
  • Podijeli:
jahorina_goran_matešić_srna 1-1669634756769.webp Foto: Srna

 Manjkavosti sistema javnih nabavki u BiH su iste kao i u drugim zemljama, ali ovdje nedostaju neki alati, poput digitalizacije, izjavio je Goran Matešić, direktor Međunarodne konferencije o javnim nabavkama, koja se danas i sutra održava na Jahorini.

Prema njegovim riječima, stručnost ljudi u BiH ne zaostaje za onima u svijetu.

"Korupcija se uvijek nalazi tamo gdje ima novca, moći i uticaja. Otuda je javna percepcija koruptivnosti vrlo visoka", rekao je Matešić na konferenciji za novinare i napomenuo da percepcija ne odgovara pravnom stanju, jer takav sistem ne bi bio održiv.

On je istakao da u visokoj mjeri postoje postupci javne nabavke koji su dobro napravljeni, ali da se ipak mora imati u vidu da korupciju nije moguće u potpunosti iskorijeniti.

"Ono što se može je da se napravi dobar pravni okvir i obezbijede ljudski resursi i tehnologija", rekao je Matešić, te dodao da je u BiH započeta digitalizacija javnih nabavki.

Matešić je rekao da na ovoj konferenciji učestvuju vrhunski evropski stručnjaci iz Grčke, Francuske, Austrije, Velike Britanije, Hrvatske, te iz Srbije, SAD, kao i domaći eksperti koji će u ova dva dana razmijeniti ideje, jer je razmjena ideja, kako je rekao, osnova napretka.

Šef Političkog odjeljenja pri Delegaciji EU u BiH Elizabet Tomašinec izjavila je da su javne nabavke vrlo bitne za izgradnju i rast tržišta, te dodala da je EU bila veoma aktivna u izgradnji zakonskog okvira u ovoj oblasti.

"Jedan od 14 priporiteta koje definiše EU je dopuna i izmjena Zakona o javnim nabavkama i vrlo smo srećni da je BiH to uspjela da uradi u avgustu. Smatramo da je to korak u pravom pravcu", istakla je Tomašinecova i dodala da se time ne zaustavlja rad po tom pitanju.

Prema njenim riječima, dalje postoji rad koji se odnosi na razrađivanje ovog zakona, te njegovo usklađivanje sa onim što nalaže zakonodavstvo EU, a što uključuje oblast koncesija i partnerstva kod javnih nabavki.

"EU će uvijek biti tu da pruži svaku vrstu podrške BiH, na jačanju oblasti javnih nabavki", poručila je Tomašinecova.

Predstavnik Udruženja ekonomista "Ekonomski forum" iz Banjaluke Goran Račić rekao je da na ovom skupu učestvuje veliki broj međunarodnih eksperata i profesora koji trebaju domaćim stručnjacima da prenesu određena znanja i iskustva posebno iz EU.

Prema njegovim riječima, sektor javnih nabavki u BiH treba ojačati, prije svega povezivanjem sa regionom, EU, jer su one bitan segment u poslovnom i društvenom životu BiH.

"To je jedan od uslova koji BiH ima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te iz preporuka Evropske komisije prilikom pristupanja evropskim integracijama", podsjetio je Račić.

On je rekao da će učesnici konferencije u naredna dva dana razmijeniti iskustva, te razmatrati određene inicijative koje su neophodne da bi se Zakon o javnim nabavkama u BiH podigao na još jedan veći nivo.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj je novi zakon o javnim nabavkama koji bi otklonio sve one spekulacije i manjkavosti koji ima postojeći zakon.

Glavni predavači su profesor međunarodnog i evropskog trgovačkog prava sa Univerziteta u Halu u Engleskoj Kristofer Bovis, profesor upravnog prava sa Univerziteta u Torinu Roberto Karanta, Sanja Badrov Ranić iz Hrvatske i sudija Federalnog upravnog suda iz Graca Karin Šnabl.

Među panelistima su i međunarodni stručnjak i konsultant iz kompanije "Planet S.A." iz Atine Nikos Manolopulos, Tarik Rahić iz Agencije za javne nabavke BiH, međunarodni stručnjak i konsultant iz Srbije Veljko Sikirica, sudija Suda BiH Maida Bikić, te rukovodilac pravne službe "BH pošta" Hajrudin Buza.

Panelisti su i član Kancelarije za razmatranje žalbi BiH Siniša Tešanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zinka Grbo, rukovodilac grupe za normativno-pravne poslove iz Agencije za javne nabavke BiH Dražen Vidaković, kao i revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Dragan Vukajlović.

Pokrovitelj konferencije je Savjet ministara, uz učešće Delegacije EU u BiH, Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()