Mali korak za Varhelyija, ali veliki za BiH: Riješiti probleme, pa krenuti na EU put

Potvrđena spremnost da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata. Koliko je realno da se to desi odmah po formiranju vlasti i ko kome više treba - BiH Evropskoj uniji ili EU Bosni i Hercegovini?

29.11.2022. 18:38
  • Podijeli:
bih eu profimedia-1665575796320.webp Foto: Profimedia

Nedavna posjeta komesara Evropske unije za proširenje Olivera Varhelyija Bosni i Hercegovini znači još jednu potvrdu da zajednički put ka EU treba ubrzati.

Varhelyi je posjetio Bosnu i Hercegovinu nakon što je Evropska komisija preporučila dodjelu kandidatskog statusa za BiH za šta je komesar izrazio nadu da će se dogoditi sredinom decembra.

Jedna od poruka nakon susreta je i da je BiH neophodna Evropskoj uniji, kao i da BiH bez EU nema perspektivu.

Bivši ambassador u Briselu i diplomata Draško Aćimović, komentarisao je za portal UNA to što je komesar Varhelyi prilikom svoje posjete BiH potvrdio spremnost EU da se BiH dodijeli kandidatski status. On očekuje da se već na sjedniciama Parlamenta BiH u decembru usvoje neophodni zakoni koji su glavni uslov za pristupanje BIH Evropskoj uniji.

“Nova većina koja treba biti već na prvoj sjednici formirana, preuzima obavezu da to i učini tako da bi nekoliko "lakših" tačaka, od 14 zadatih, moglo biti usvojeno nakon dobijanja kandidatskog statusa”, kazao je Aćimović. 

Smatra da je BiH na dobrom putu i da vlast koju bi trebali činiti Osmorka iz Federacije, HDZ i SNSD sa svojim izbornim kapacitetom, mogu ispuniti dogovoreno u zadatom roku.

“BiH nema drugi put osim EU puta i to je nešto što je jedinstveni zajednički stav svih političkih subjekata. Ono što je važno u ovom momentu je da BiH preuzme proaktivnu ulogu i da radi na što hitnijem otvaranju pretpristupnih pregovora jer oni donose BIH ozbiljne finansijske pogodnosti i otvaraju mogućnost privlačenja ozbiljnih investitora”, ističe Aćimović.

Dodaje da BiH više treba EU, nego obrnuto, i da možemo slobodno reći da EU ne želi BiH sa ovakvim problemima koje ima sada.

“Geopolitičke okolnosti su dovele do toga da ako želi da napreduje i da bude zaštićena, u prvom redu ekonomski, BiH mora početi ozbiljno provoditi reforme i saradnju sa Evropom . Samo tako će moći krenuti napred i dobiti iskrenu i nedvosmislenu podršku EU kao i uključivanje u energetske, infrastrukturne i druge projekte, koji su od ogromne važnosti u godinama koje dolaze, godinama ispunjenim krizama i teškim i bolnim odlukama koje će morati donositi nosioci vlasti u svim evropskim zemljama”, jasan je Aćimović.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže za portal UNA da EU može bez Bosne i Hercegovine, ali da im to nije pametno zbog geopolitičkih dešavanja, posebno zbog čestog uplitanja Rusije u BiH.

“Da bar ispunimo uslove koje EU traži od nas, jer to su uslovi za funkcionalnu državu. Vjerovatno da je to neki naš put i da ćemo kad-tad doći u EU, jer nemamo nikakvu drugu udrugu u koju bismo se mogli priključiti, tako da je samo pitanje vremena kada bi se to moglo desiti", kaže Marićeva.

Trenutno je promjena vlasti, dodaje ona, pa se ne može ni očekivati da će se nešto spektakularno desiti u naredna dva mjeseca, dok se ne oformi nivo vlasti i Vijeće ministara i parlamentarna većina u PS BiH koja odlučuje o tome.

“Dobro je da svi pokazuju interes, jer jako dugo nisu, posebno da ta posjeta evropskog komesara nije bila da bi održali predavanje domaćim političarima, već je to poruka novoj vladajućoj koaliciji da su oni otvoreni i da je do BiH političara da li će ispuniti te uslove ili ne za ulazak u EU", zaključila je Marićeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()