Koalicija "Pod lupom": Prioritet uvođenje elektronskog glasanja

Pravo prigovora na izborni proces trebju imati nevladine organizacije i mediji

04.02.2023. 09:20
  • Podijeli:
podl upom_pod lupom 4-1664557340034.webp Foto: Pod lupom

Koalcija "Pod lupom" uradila je analizu izbornog procesa u BiH i dala preporuke kako unaprijediti  izborni proces u BiH i omogućiti da on bude transparentniji.

U izvještaju je deset preporuka, a najbitnija je ona koja se tiče uvođenja elektronskog glasanja u izborni proces u BiH.

Bojana Neimarović, iz Koalicije  "Pod lupom" za portal UNA da je prva i osnovna preporuka uvođenje mašina za  skeniranje  glasačkih lisitća i elektronsku identifikaciju birača.

"To smatramo jako bitnom stavkom da bi se smanjile malverzacije u smaom procesu glasanja, a to znači da se ti glasački lisitću unesu u elektronski sistem CIK-a i da oni odmah budu dostupni javnosti, zatim da se izmjeni postupak izbora predsjednika i zamjenika biračkih odbora na način da oni ne budu delegirani kao do sada iz političkih stranaka, nego da Centralna izborna komisija jedan period prije raspisivanja izbora raspiše neki javni poziv gdje bi se javili  predstavnici i prošli obuke par mjeseci prije samih izbora", ističe Neimarović, dodavši  da obuke od općine do općine nisu bile temeljite.

Dodaje kako je preporuka da se pravo na prigovor  na regularnosti u izbornom procesu proširi na više subjekata i da prigovor mogu podnijeti i mediji, i nevladine organizacije.

"Koalicija 'Pod lupom' do sada je imala mogućnost slanja smao preporuka koje nisu pravno obavezujuće, dok prigovori imaju veću težinu i CIK ih ima obavezu razmatrati. Nama su do sada samo 26 preporuka uvažili i razmatrali ih, a ostale nisu  i nisu obavezni da ih razmatraju. Naša preporuka je i da se ti prigovori i žalbe stave na stranicu CIK.-a, na način da se kreira baza podataka i da budu u izvornom obliku postavljeni javnosti onako kako su sročeni od strane subjekta koji je uložio prigovor i žalbu. Preporučili smo i da se uvede pravilo poništenja izbora na glasačkim mjestima gdje je bio višak listića, te ujednačavanje unutar-stranačkog praga za opće i lokalne izbore, sada je razlika 20 i 10 posto, pa da bude jednako za oba izborna procesa. Da se revidira broj izbornih jedinica za entitetske i državni parlament, da se osigura princip jednakosti glasa, a to je vezano za izmjene koje je donio Visoki predstavnik na dan izbora. I preporuka koja je vezana za sam proces akreditacije posmatraća, jer je to psoro i neefikasno, naši posmagtraći su dobivali akreditacije na sam dan izbora", kazala je Neimarović.

Ističe da su preporuke poslali Parlamentarnoj skupštini BiH i CIK-u BiH i za sada nisu imali odgovor na ove preporuke.

Zloupotreba izbornog procesa smanjena za 50 posto

Što se tiče proteklih Općih izbora u BiH, Nimarović ističe da  se smanjila za 50 posto zloupotreba izbornog procesa putem pošte, obzirom da se promijenio sistem prijave.

"Imali smo manje porodičnog glasanja, manje mrtvih na spiskovima", ističe Neimarović za portal UNA.

Dodaje da je svakako najbitnije da se uvede elektronsko glasanje i da se forma  rada Koalicije "Podl upom" uozbilji.

Uzimajući u obzir cijeli izborni proces, od dana raspisivanja izbora pa do potvrđivanja izbornih rezultata, Koalicija „Pod lupom“ Opšte izbore 2022. godine u BiH ocjenjuje kao djelimično neregularne.

Ovakva ocjena rezutat je svih zabilježenih nepravilnosti, posebno pritisaka na birače i zloupotrebe javnih resursa u predizborno vrijeme, te brojnih neslaganja izbornih rezultata, čime je integritet
izbornog procesa ozbiljno narušen, a povjerenje javnosti u izborni proces, čini se, nikad niže.

Također, opštem nezadovoljstvu provedenim izborima u javnosti doprinosi i činjenica da su uočene nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH ostala bez pravovremene institucionalne reakcije i adekvatnih sankcija.

Posmatračka misija Koalicije „Pod lupom“ ocijenila je da je izborni dan 2. oktobra 2022. godine na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima.

Zabilježeno je i da su primjetna poboljšanja nekih segmenata izbornog procesa u odnosu na prethodne izborne cikluse, a što je dobrim dijelom rezultat implementacije 14 preporuka Koalicije „Pod lupom“ samo za ove izbore tj. niza tehničkih unapređenja u procesu glasanja na izborni dan. U odnosu
na ranije izborne cikluse zabilježeno je manje slučajeva zloupotreba pomoći pri glasanju i porodičnog glasanja.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini (BiH) 2022. godine organizovani su i provedeni u izazovnom političkom trenutku.

Period od održavanja posljednjih Opštih izbora 2018. godine obilježen je nepotpunom implementacijom rezultata izbora, političkim blokadama funkcionisanja vlasti, neispunjavanjem uslova i prioriteta Evropske komisije (EK), globalnom pandemijom koronavirusa, propalim pregovorima o izbornoj reformi, nepovjerenjem građana/ki u izborni proces i institucije, te pokušajima blokade održavanja i/ili odgađanja redovnih izbora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()