Grlić Radman: Evropski put Zapadnog Balkana je u interesu Hrvatske

Šef hrvatske diplomatije kazao je na sastanku u Bukureštu da Hrvatska može biti energetsko čvorište i za države Zapadnog Balkana

28.11.2022. 18:10
  • Podijeli:
Gordan Grlić Radman_Davorin Visnjic_PIXSELL-1669653437677.webp Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u Bukureštu na Munchenskom sastanku lidera gdje je sudjelovao na panel raspravi o promicanju povezivosti u Zapadnom Balkanu, javlja Anadolija.

Ministar Gordan Grlić Radman je u svome obraćanju naglasio važnost regionalne suradnje u ubrzavanju europskih integracija država Zapadnog Balkana te istaknuo značaj nedavno održanog summita Berlinskog procesa, na kojemu je podcrtana potreba za daljnjim jačanjem povezivosti na svim razinama: energetskoj, prometnoj, digitalnoj i ljudskoj, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Dodao je kako je ponovno održavanje Berlinskog procesa izuzetno važno za nastavak reformi u državama Zapadnog Balkana, potvrđivanje njihove pripadnosti euroatlantskom krugu država, kao i za njihovu cjelokupnu stabilnost, gospodarski napredak i razvoj.

"Strateški interes Hrvatske je jačanje ukupne otpornosti područja Zapadnog Balkana i napredovanje na putu prema EU-u te su energetska infrastruktura i prometne mreže, zajedno s digitalnim sektorom, među najvažnijim čimbenicima koji pridonose gospodarskom razvoju, mogućnostima zapošljavanja i inovacijama", rekao je ministar Grlić Radman, naglasivši kako se sadašnjom energetskom krizom može upravljati snažnijom regionalnom suradnjom gdje Hrvatska zahvaljujući svojem geostrateškom položaju ima potencijal postati energetsko čvorište za srednju i jugoistočnu Europu, uključujući Zapadni Balkan.

Grlić Radman je govorio o stabilnosti područja Zapadnog Balkana te je ponovio kako je jasna perspektiva daljnjih euroatlantskih integracija jedini ispravan put za stabilnost područja Zapadnog Balkana i dodao kako je "stabilnost Bosne i Hercegovine - članice Akcijskog plana za članstvo u NATO-u - od posebne pa i strateške važnosti za Republiku Hrvatsku".

"Nastavit ćemo pružati našu pomoć i znanje BiH u provedbi potrebnih reformi i obveza vezanih uz njezino članstvo u NATO-u, kao što to činimo i na širem europskom putu", zaključio je ministar Grlić Radman.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()