Dom naroda BiH u utorak o platama i naknadama u institucijama BiH

Ustavnopravna komisija dala negativno mišljenje

26.03.2023. 10:10
  • Podijeli:
Dom_naroda_parlamentBiH_foto_UNA3-63ee1456a161d.webp Foto: UNA

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu su dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, zakazana je za utorak, 28. marta.

Oba zakonska prijedloga koja je Domu narod uputio Predstavnički dom, pred poslanicima će se naći u prvom čitanju, a u parlamentarnu proceduru uputili su ih poslanik Denis Zvizdić i poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut.

Zvizdić je u obrazloženju svog prijedloga naveo da je cilj da se obustavi isplata plate svim poslanicima i delegatima, koji svjesno ili bez valjanog opravdanja odbijaju da dolaze na sjednice.

Arnautov prijedlog predviđa umanjenje otpremnine za zaposlene u institucijama BiH sa sadašnjih 30.000 na maksimalno 10.000 KM, dok bi najniži iznos ostao na sadašnjem nivou od 5.300 KM.

Ustavnopravna komisije Doma naroda dala je negativno mišljenje za ovaj zakonski prijedlog, pa će delegati prvo raspravljati o mišljenju komisije.

Na dnevnom redu su, u prvom čitanju, i dva prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Jedan je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut i predviđa da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Drugi je prijedlog poslanika Saše Magazinovića i u njemu je navedeno da se izmjene i dopune odnose infrastrukturne radove, radi lakšeg funkcionisanja osoba sa invaliditetom.

Delegati bi trebalo da razmatraju i izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, dostavljene od Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pred delegatima će se naći i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu i izvještaj o izvršenju Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, kao i informacija o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće rezerve za za 2021. godinu.

Delegati bi trebalo da se izjasne i o davanju saglasnosti za neke međunarodne sporazume i ugovore.

Početak sjednice najavljen je za 11.00 časova, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

  • Podijeli: