Dodik nakon sastanka s Varheljijem: BiH će dobiti status kandidata bez ikakvih uslova

Doći će vrijeme da se sa 'Osmorkom' dogovaramo na zajedničkom nivou", poručio je Dodik

29.11.2022. 16:07
  • Podijeli:
Milorad_Dodik_foto_UNA-1669734437106.webp Foto: UNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Istočnom Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Dodik je naveo da je sa Varheljijem razgovarao o svim reformama koje je neophodno sprovesti, između ostalih, o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, o stavljanju u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, kao i o drugim važnim pitanjima.

"Dobar sastanak sa komesarom, početkom mjeseca BiH će dobiti status kandidata bez ikakvih uslova. Imamo sporazum oko dvije stvari, migrantska politika i dugoočekivana tačka vezana za kontakt tačku u BiH za Europol. Za mene je važno da komesaru kažem da je vrlo čudno i da imamo status kandidata, a tu je visoki predstavnik i sudije Ustavnog suda koji su stranci", kazao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodao je da "oni" imaju svoj stav i tome da treba doći do davanja statusa i da se riješi to pitanje.

"Za mene važan razgovor i u pogledu druge stvari... Došlo je do blokiranja nekih sredstava iz EU, ja sam dobio obećanje da će se odblokirati i da će se nastaviti izgradnja koridora 5C od Doboja do Vukosavlja. Upućen sam u detalje sporazuma između 'Osmorke' i HDZ-a. Bilo je to pitanje trenutka da se potpiše i time su stvorene okolnosti da se formira vlast na nivou Federacije BiH. Mi ćemo u čevtrtak imati četiri delegata što je nazaobilazni faktor za formiranje vlasti na nivou BiH. Doći će vrijeme da se sa 'Osmorkom' dogovaramo na zajedničkom nivou", poručio je Dodik.

Govoreći o eventualnim promjenama u Vijeću ministara BiH, Dodik je istakao da do sad nije bio u prilici da o tome razgovara.

"Sad predsjedavajući treba da bude iz reda Hrvata, ja znam koga će ali nije pristojno reći. Mi ostajemo tu, zainteresirani smo da dobijemo mjesto inostranih poslova. Nama to pripada sad. Kako će to izgledati ne znam, vidjet ćemo, ali mi ćemo to da tražimo", kazao je Dodik.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()