Dodik danas sa Putinom: Prenijeću mu da je Dejtonski sporazum snažno urušen

"Veliko je pitanje da li taj sporazum postoji"

23.05.2023. 07:07
  • Podijeli:
dodik-i-putin.jpg

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je uoči današnjeg sastanka sa prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom da Republika Srpska mora tražiti prijatelje u Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

"Rusija će se pitati o tome. Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali. Oni bi najviše voljeli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Briselu i Vašingtonu", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je uvijek isticano da Rusija stoji iza Dejtonskog sporazuma i da nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nije čuo suprotnu poruku.

"Razgovaraću sa predsjednikom Putinom da mu kažem da se taj Dejtonski sporazum snažno urušio, da je veliko pitanje da li uopšte postoji. On postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su potpisali taj sporazum", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ne želi da Republika Srpska u tome bude izgubljena.

"Republika Srpska nije ušla u Dejtonski sporazum da bude izgubljena nego da bude ojačana. Ono što sada zapanjaci rada jeste upravo da se sruši", rekao je predjednik.

Dodik je rekao da je vidljivo da Rusija savršeno dobro zna poziciju Republike Srpske i da je Dejtonski sporazum značajno srušen, ali da ruska strana i dalje stoji iza tog sporazuma.

"Želimo da im objasnimo, pa i drugim partnerima na Zapadu, koji se dijametralno suprotno ponašaju, da je ukidanjem Dejtonskog sporazuma neprikosnovena i neupitna Republika Srpska i njen dalji put. Ako se sruši Dejtonski sporazum, a Zapad čini najviše da to sruši, moramo da imamo jasne politike poslije", naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da su zapadnjaci iznervirani situacijom u vezi sa Ukrajinom, kao i geopolitičnom situacijom sa Rusijom i Kinom, te da u takvim okolnostima Republika Srpska mora da ima prijatelje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()