Cvitanović: Dvije odluke Schmidta u šest mjeseci bile bi previše

Ističe da bi bolje bilo da se proces formiranja Federalne vlade završi u rukovodstvu same Vlade

29.03.2023. 07:55
  • Podijeli:
ilija-cvitanovic-yt.jpg

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović komentarisao je moguće nametanje izmjena Ustava Federacije BiH poručivši da bi dvije odluke Christiana Schmidta u šest mjeseci bilo i previše.

"Dvije odluke u šest mjeseci koje se tiču izbora bilo bi previše i od visokog predstavnika Christiana Schmidta. Protiv sam nametanja odluka. Od borbe za vlast i moć ne brinemo o Ustavu. Kod nas ne postoje lideri, već samo lideri stranaka", poručio je Cvitanović.

Cvitanović ističe da bi bolje bilo da se proces formiranja Federalne vlade završi u rukovodstvu same Vlade.

"Po ovome što vidimo nije izvjesno da ćemo preko Lende imati završetak ovog procesa. Drugi gospodin je visoki predstavnik koji ima ovlasti i mogućnosti da može riješiti ovu krizu nametanjem novih izmjena Ustava FBiH, Izbornog zakona i odblokirati procese koji će u ovom trenutku ostati na čekanju", naveo je Cvitanović u emisiji Mreža na FTV-u.

Naglasio je da je teško procijeniti šta će se dogoditi.

"Ako ste odgovoran čovjek, onda jednostavno ne možete ulaziti u špekulacije. Ja želim vjerovati da postoji dovoljno političke mudrosti i odgovornosti prema ovom dijelu zemlje, prema Federaciji BiH, da se dođe do rješenja bez uplitanja visokog predstavnika", dodao je.

Istakao je da je u načelu protiv bilo kakvog nametanja.

"Odgovornost je na nama, pogotovo na ključnim političkim akterima da dođu do rješenja. Moj osobni stav je da će teško doći do rješenja, a ne želim procjenjivati šta će visoki predstavnik uraditi", kazao je Cvitanović.

Smatra da bi Schmidt svojim autoritetom trebao više djelovati na političke predstavnike da dođu do kompromisa i dogovora.

"Kakvi su naši politički predstavnici, evidentno je da na njih ne postoji nikakav pritisak ni politička odgovornost prema onima koji su ih birali, ali i prema međunarodnoj zajednici", naglasio je on.

Kaže da je izabran za predsjednika Parlamentarne komisije za nadzor nad radom OSA-e jer se najmanje ne sviđa aktualnoj vlasti u odnosu na druge. Na pitanje zašto se političari vole slikati sa ratnim zločincima, odgovara da ne bi rekao da je to nešto tendencija.

"Odluke su takve kakve jesu, presude su takve kakve jesu, one se poštuju. Negdje se pojavi neka fotografija iz ovog ili onog razloga, ali vaditi te fotografije iz prošlosti, prije 20 godina i na njima graditi neku političku perspektivu ili na njima pokušati diskreditirati pojedine političare, po meni je vrlo neozbiljno", poručio je Cvitanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()