CIK odbacuje optužbe da radi sporo i da kasni u provedbi posrednih izbora u BiH

Svim organima vlasti koji učestvuju u posrednim izborima jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora, ističu iz Centralne izborne komisije BiH

30.11.2022. 15:42
  • Podijeli:
cik_bih - anadolija-1665143043672.webp Foto: Anadolija

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbacila je navode da radi sporo i da kasni u procedurama za provedbu posrednih izbora, te kako se neke sjednice organa vlasti moraju zbog postupanja Centralne izborne komisije BiH otkazivati.

"U javnosti se, iz neznanja ili zlonamjerno, plasiraju takve dezinformacije", sapćila je Centralna izborna komisija BiH.

Navode da je svim organima vlasti koji učestvuju u posrednim izborima jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora, ali da zbog informiranja javnosti podsjećaju na zakonske korake provedbe posrednih izbora.

"Centralnoj izbornoj komisiji BiH se dostavljaju kandidatske liste na provjeru i ovjeru. Potom svaki od kandidata na kandidatskim listama mora lično u prostorijama Centralne izborne komisije BiH potpisati izjavu o prihvatanju kandidature. Nakon toga Centralna izborna komisija BiH ovjerava kandidatske liste koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Odluke o ovjeri kandidatskih listi se dostavljaju organu koji provodi posredne izbore i na iste se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana. U skladu s tim zakonodavni organ koji provodi izbore zakazuje sjednicu nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH o ovjeri kandidatskih listi i provodi posredne izbore", ističu iz CIK-a BiH.

To što organ vlasti zakaže sjednicu prije nego su se stekli uslovi za provedbu posrednih izbora, navode, nije odgovornost Centralne izborne komisije BiH već tog organa.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa odredbama i rokovima utvrđenim Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima", stav je CIK-a BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()