Buntovnik iz Hercegovine i raspad PDP: Šta je Dodiku ostalo od opozicije?

"Opozicija se nalazi u stanju uspavanosti", kaže Antić za UNU

20.01.2023. 17:48
  • Podijeli:
sastanak_opozicija-una (2)-1669637937166.webp Foto: UNA

Opozicija u Republici Srpskoj još nije zvanično nestala nakon Opštih izbora održanih 2. oktobra prošle godine, ali je u stanju uspavanosti.

"Nakon još jednog izbornog poraza opozicija u RS se nalazi u stanju uspavanosti.
SDS kao najveća opoziciona partija i bez koga će se teško srušiti režim Milorada Dodika je u procesu izbora novog predsjednika. Međutim, izbor novog predsjednika je tek prvi korak u daljem opozicionom radu ove partije. Tek nakon toga ih očekuje jako težak proces izbora novih ljudi koji će biti u vrhu partije i koji će vući ovu partiju napred", kaže politikolog Velizar Antić za portal UNA.

Takođe, napominje da će morati ozbiljno da se pozabave programom i novim idejama i planovima sa kojima izlaze pred birače na predstojeće izbore. Ova nekada najveća opoziciona stranka za 20 godina je izgubila više od 130 000 glasova.

U PDP-u je takođe, na određeni način, otvorena trka za novog predsjednika. Nekako su se iskristalisala dva imena kao mogući kandidati za predsjednika ove partije. To su Jelena Trivić i Draško Stanivuković. 

"Vrlo je vjerovatno da nakon izbora novog predsjednika jedno od ova dva kandidata neće ostati u ovoj partiji. To takođe nosi sa sobom određene posljedice jer će u svakom slučaju i Trivić i Stanivuković sa sobom odnijeti određeni broj glasača i pristalica ove partije", jasan je Antić.

Najaktivniji u opozicionim redovima je Nebojša Vukanović i njegov Pokret za pravdu i red. 

"On je u suštini pobjednik na prethodnim izborima u okviru opozicije jer je njegova snaga sada jača iz proste činjenice da ima četiri poslanika u NSRS. Samim tim se i glas ove partije mnogo više čuje i uvažava. U NSRS je Vukanović dobio veliko pojačanje u mladom i energičnom poslaniku Đorđu Vučiniću koji se u ovom kratkom periodu već istakao i odnio simpatije opozicionog dijela birača", ističe Antić.

Sve u svemu, pred opozicijom u Republici Srpskoj je veliki i težak put. 

"Mnogo rada ih očekuje kako unutar stranačke infrastrukture tako i rada na terenu među narodom jer je to jedini put da osvoje podršku naroda i dođu na vlast", zaključuje Antić za portal UNA.

  • Podijeli: