Buntovnik iz Hercegovine i raspad PDP: Šta je Dodiku ostalo od opozicije?

"Opozicija se nalazi u stanju uspavanosti", kaže Antić za UNU

20.01.2023. 17:48
  • Podijeli:
sastanak_opozicija-una (2)-1669637937166.webp Foto: UNA

Opozicija u Republici Srpskoj još nije zvanično nestala nakon Opštih izbora održanih 2. oktobra prošle godine, ali je u stanju uspavanosti.

"Nakon još jednog izbornog poraza opozicija u RS se nalazi u stanju uspavanosti.
SDS kao najveća opoziciona partija i bez koga će se teško srušiti režim Milorada Dodika je u procesu izbora novog predsjednika. Međutim, izbor novog predsjednika je tek prvi korak u daljem opozicionom radu ove partije. Tek nakon toga ih očekuje jako težak proces izbora novih ljudi koji će biti u vrhu partije i koji će vući ovu partiju napred", kaže politikolog Velizar Antić za portal UNA.

Takođe, napominje da će morati ozbiljno da se pozabave programom i novim idejama i planovima sa kojima izlaze pred birače na predstojeće izbore. Ova nekada najveća opoziciona stranka za 20 godina je izgubila više od 130 000 glasova.

U PDP-u je takođe, na određeni način, otvorena trka za novog predsjednika. Nekako su se iskristalisala dva imena kao mogući kandidati za predsjednika ove partije. To su Jelena Trivić i Draško Stanivuković. 

"Vrlo je vjerovatno da nakon izbora novog predsjednika jedno od ova dva kandidata neće ostati u ovoj partiji. To takođe nosi sa sobom određene posljedice jer će u svakom slučaju i Trivić i Stanivuković sa sobom odnijeti određeni broj glasača i pristalica ove partije", jasan je Antić.

Najaktivniji u opozicionim redovima je Nebojša Vukanović i njegov Pokret za pravdu i red. 

"On je u suštini pobjednik na prethodnim izborima u okviru opozicije jer je njegova snaga sada jača iz proste činjenice da ima četiri poslanika u NSRS. Samim tim se i glas ove partije mnogo više čuje i uvažava. U NSRS je Vukanović dobio veliko pojačanje u mladom i energičnom poslaniku Đorđu Vučiniću koji se u ovom kratkom periodu već istakao i odnio simpatije opozicionog dijela birača", ističe Antić.

Sve u svemu, pred opozicijom u Republici Srpskoj je veliki i težak put. 

"Mnogo rada ih očekuje kako unutar stranačke infrastrukture tako i rada na terenu među narodom jer je to jedini put da osvoje podršku naroda i dođu na vlast", zaključuje Antić za portal UNA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()