Bradara se nada sutra odluci o imenovanju Vlade FBiH

Nikšić zatražio dodatne konsultacije

29.03.2023. 16:04
  • Podijeli:
lidija-bradara-una-1-.jpg

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je da se nada da će sutra donijeti odluku o imenovanju federalne Vlade, te istakla da to danas nije učinila jer je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić zatražio dodatne konsultacije.

Bradara je napomenula da je juče dobila sva imena predloženih ministara koji bi trebali da čine novu Vladu FBiH.

"Odluka o imenovanju Vlade FBiH bila je spremna za donošenje, ali je Nikšić zatražio još malo vremena za dodatne konsultacije zbog nekih svojih nedoumica, odnosno kadrovskih rješenja grupacije koju predvodi", precizirala je Bradara.

Ona je navela da smatra da je bolje izvršiti pripreme na vrijeme i sve do kraja usaglasiti nego da poslije iskrsnu problemi kada o imenovanju Vlade bude odlučivao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Odluka o imenovanju Vlade FBiH koju donese predsjednik entiteta, a saglasnost daju dva potpredsjednika, šalje se na usvajanje federalnom Predstavničkom domu Parlamenta.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i ostalih stranaka parlamentarne većine, kandidat za premijera FBiH je Nermin Nikšić.

Krajnji rok za formiranje nove vlade FBiH je 6. april, pa se koalicioni partneri nadaju da bi do tada mogla biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi bili imenovani ministri novog saziva.

  • Podijeli: