Bevanda objasnio zašto ministri iz reda hrvatskog naroda nisu glasali za dnevni red sjednice Vijeća ministara

Nije bilo volje da se na dnevni red sjednice uvrsti Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu

Calendar 24.11.2022.
  • Podijeli:
Vijece ministara_UNA-1668002289278.webp Foto: UNA

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara  izrazio je žaljenje što danas nije bilo volje da se na dnevni red sjednice uvrsti Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu.

Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora, naglasio je da je neophodno da se svi budžeti u BiH donose do kraja godine, te da je Ministarstvo koje predvodi završilo svoj dio posla i da predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem budžeta.

On ističe da je zabrinjavajuće to što Fiskalno vijeće još nije usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022-2025. godine, iako je ranije Ministarstvo finansija i trezora dalo prijedog na izjašnjavanje, saopšteno je iz ovog ministarstva u Savjetu ministara.

"To je bio razlog što sam uz budžet predložio nekoliko tačaka koje bi otkočile mnoge procese i omogućile efikasno poslovanje Ministarstva finansija i trezora i neometano funkcioniranje institucija BiH, a posebno i obveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena", naglasio je Bevanda.

On je objasnio da je upravo odbijanje članova Vijeća ministara da se budžet za iduću godinu uvrsti u dnevni red dovelo do toga da ministri iz reda Hrvata glasaju protiv ponuđenog dnevnog reda.

 Bevanda očekuje da se ovaj proces pomjeri s mrtve tačke kako bi se neometano nastavilo finansijsko poslovanje institucija BiH koje imaju brojne zahtjeve.

Sjednica Vijeća ministara danas je odgođena jer nije prihvaćeno da se Nacrt zakona o budžetu uvrsti u dnevni red, a o naknadnom terminu javnost će biti blagovremeno obaviještena.

  • Podijeli: