Kupovina slobode više ne bi trebala da zavisi od sudova

Još uvijek se radi samo o Nacrtu

29.03.2023. 19:20
  • Podijeli:

Uskoro bi u Republici Srpskoj svi koji su osuđeni na 12 mjeseci ili manje, zatvorsku kaznu mogli zamijeniti novčanom. Ovaj put po uduplanim cijenama što znači da će, umjesto sadašnjih 50, plaćati 100 maraka po jednom danu. To je planirano istim onim Nacrtom Zakona, koji predviđa i kriminalizaciju klevete.

Kupovina slobode više ne bi trebala da zavisi od sudova, ili se bar neće čekati na takvu odluku suda. Izmjenama Krivičnog zakonika, između ostalog je predviđeno da će svaki osuđeni na zatvor do godinu dana, tu kaznu moći zamjeniti novčanom - bez obzira na krivično djelo. Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, ipak napominje da se još uvijek radi, samo o Nacrtu.

"To je dovodilo do situacija da isti sud, odnosno i u okviru istog suda, korištena različita praksa, gdje je u nekim slučajevima dozvoljavano u nekim slučajevima nije i to je dovodilo do jednog upita vladavine prava, odnosno različitog tumačenja različitih sudija po istom pitanju", kazao je Bukejlović.

Inflacija je, čini se, uticala i na slobodu, pa će i ona duplo da košta, jedan dan u zatvoru 100 KM. Advokati saglasni da takav Nacrt nije diskriminatoran jer je sudska praksa pokazala da kratkotrajne kazne nemaju prevenciju.

"Lica koja su osuđena na par mjeseci zatvora, odu u kazneno popravnu ustanovu, tamo upozanaju višestruke povratnike ili lica koja vrše krivična djela, oni ih na neki način vrbuju da za njih vrše krivična djela ili ih usmjere u jednom pogrešnom pravcu i smatralo se da to kratoktrajno izdržavanje kaze zatvora ne donosi resocijalizaciji", smatra advokat Milan Petković.

Ovim Nacrtom doći će do izjednačavanje prakse u cijeloj BiH, kaže advokat Miloš Stevanović.

"Moram da kažem da to predstavlja ujednačavanje prakse na nivou cijele BiH. Tako da smo imali situaciju da je u Republici Srpkoj dan zatvora bio 50KM, a u FBIH 100KM. Sada ćemo imati potupno izjednačenu praksu", kazao je Stevanović.

Međutim, i ova priča ima drugu stranu medalje. Ovakav Nacrt kritikovao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.

"Znamo da nažalost recimo u Hercegovini ima više ljudi kojima istekne lična karta, dobiju 100 maraka i odu par dana u zatvor, zato što nisu u stanju da plate ni tih stotinu maraka saobraćajnog prekršaja. Tako da će, očito, u zatvor ići samo sirotinja", smatra Vukanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()