Kemalu Čauševiću potvrđeno pet i po godina zatvora

Drugostepena presuda bivšem direktoru UIO BiH

26.05.2023. 13:36
  • Podijeli:
kemal causevic una 1-64709e026fa9f.webp Foto: UNA

Kemal Čaušević danas je pred Sudom BiH drugostepeno osuđen na pet i po godina zatvora.

Naime, bivšem direktoru UIO BiH je tako potvrđena, te mu se oduzima 1,7 miliona vrijedna imovina. Oslobođen je optužbi za pranje para.

Izricanje drugostepene presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina.

On je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca u maju, a Apeliciono vijeće Suda BiH u oktobru 2022. godine je ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist.

Kazna mu je tada smanjena sa devet na pet i po godina zatvora.

U prvostepenoj presudi navedeno je da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, kojima je obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenja i priznavanja faktura sa netačnim podacima, tražeći protivuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

 

  • Podijeli: