UNA intervju / Nermin Nikšić: “Najjači smo politički blok na državnom nivou i u Federaciji BiH”

“Ključ je program, a osnovna nit je opredjeljenje za odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala”

07.11.2022. 19:39
  • Podijeli:
nermin-niksic.jpg

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH za portal UNA kaže da su obavljeni inicijalni razgovori sa HDZ-om, ali i o tome na koji način i kako će se formirati vlast na državnom i entitetskom nivou, te o dogovoru osam stranaka koje su u petak potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju, kao i o izbornim prevarama.

Kaže da je ključ program, a osnovna nit je opredjeljenje za odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala,

Potpisali ste sporazum sa još sedam stranaka o formiranju vlast, da li ćete zajedno ići na sve nivoe?

Sporazum je koncipiran na taj način da predviđa zajednički nastup svih potpisnica i jedinstveno djelovanje u pregovorima o formiranju vlada na svim nivoima sa drugim potencijalnim partnerima. Dakle, ukratko, odgovor na vaše pitanje je - da.

Imate li podatak koliko vas sve zajedno mjesta očekuje u entitetskim i državnom parlamentu i da li je moguće da formirate vlast zajedno?

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH ova grupacija ima 13 zastupnika i najbrojnija smo politička snaga. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH imamo 39 zastupnika, dok ćemo u Domu naroda u Federaciji BiH imati nekih 35 delegata, možda neku ruku manje ili više. U Narodnoj skupštini RS kao Pokret za državu imamo pet zastupnika, ali taj blok nije jednak bloku koji je potpisao Sporazum u FBiH. U svakom slučaju, potpisnice Sporazuma su najjači politički blok na državnom nivou i u Federaciji BiH.

Jeste li razgovarali sa HDZ-om, s obzirom na to da je lider pomenute stranke Dragan Čović ranije govorio da su mu sve partije prihvatljive izuzev DF-a?

Obavili smo određene inicijalne razgovore sa HDZ-om i uspostavili kontakt. Tek nam predstoje konkretni razgovori, a naravno puno toga će zavisiti od tačnog  rasporeda mandata na svim nivoima, a posebno u Domu naroda FBiH i BiH. HDZ ima svoj stav, mada su sa DF-om već dio većine na državnom nivou. Mi smo DF-u ponudili saradnju i naša ponuda stoji. Vidjeli bismo kako bi se to pitanje odnosa HDZ-DF rasplelo u daljim razgovorima.

Kako ocjenjujete protekle izbore?

Protekli izbori su nažalost još jednom obilovali neregularnostima i izbornim prevarama. Stotine hiljada nevažećih listića su najbolji svjedok neuspjeha izbornog sistema da oslika istinsku volju gradjana. Veliko razočarenje je i CIK BiH koji nije pokazao hrabrost da se odlučno pozabavi nepravilnostima koje su i sami utvrdili i da ih otklone. Mi u SDP-u smo ponosni na izbor Denisa Bećirovića u Predsjedništvo, vratili smo mandate koje smo izgubili u prethodnom periodu u predstavničkom domu Paralemntarne skupštine BiH i Federacije. Potvrdili smo vlast Trojke u Sarajevu. Posebno sam ponosan da smo se vratili u Narodnu skupštinu RS sa dva zastupnika, te na rezultat Vojina Mijatovića, našeg kandidata za člana Predsjeništva BiH iz RS. Moram opet spomenuti CIK koji nam je praktično oteo najmanje dva mandata u Parlamentu FBiH, a za koje smo uvjereni da nam po zakonu pripadaju. Na kraju moglo je i bolje, iako smo sada politički mnogo stabilniji i relevantniji na svim nivoima nego prije četiri godine.

Šta će biti vaš prioritet ako budete dio vlasti?

Kratko i jasno, ključ je program, a osnovna nit je opredjeljenje za odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala. Insistiramo na konkretnim mjerama, konkretnim zakonima i pravim reformama koje nas vode ka EU i NATO savezu. Program je nešto na čemu insistiramo u formiranju vlasti na svim razinama, po oprobanom uspješnom principu Trojke u KS.

Kako komentarišete odluku Christiana Schmidtada na dan izbora izmjeni Izborni zakon?

O Schmidtovim odlukama smo već dosta toga rekli u našim javnim istupima i analizama, te u javno objavljenom pismu uredu visokog predstavnika tako da nema potrebe da sada detaljno ponavljam naše pozicije. Odluke su doprinijele nekim pozitivnim promjenama, npr. popunjavanju Ustavnog suda FBiH. Istovremeno, imamo niz zamjerki na način, vrijeme i opseg donesenih odluka koje ne obuhvataju cijelu državu, posebno Vijeće naroda RS, ne doprinose ukidanju sudski utvrđene diskriminacije, garantuju učešće u vlasti jednom političkom subjektu i uvode dublju nejednakost vrijednosti glasa i ne rješavaju pitanje integriteta izbora. Nadamo se da će sve ono što nedostaje biti obuhvaćeno nekom novom, skorijom odlukom.

Ako budete dio vlasti na državnom nivou koje ćete pozicije tražiti? Isto je pitanje i za Federaciju BiH.

O pozicijama nismo još ni progovorili. Ne tražimo pozicije nego program koji se mora utvrditi. Naravno da će doći vrijeme kada ćemo i o pozicijama razgovarati, kada utvrdimo program. Kada vlada ima program i djeluje kao jedinstven organ, najmanje je bitno ko predstavlja koji kotačić, sve dok mašina funkcioniše.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()