UNA INTERVJU, Joška Broz: Ne mogu ni da sruše ono što je za vrijeme SFRJ izgrađeno

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, govorio je o svojim sjećanjima na Jugoslaviju i slavnog djeda

24.07.2022. 10:01
  • Podijeli:
Joska Broz_Boris Scitar_PIXSELL.jpg Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Fenomen jugonostalgije je široko prisutan u regionu i tema je koju obrađujemo i koja otvara niz pitanja o tome šta je zapravo mit, a šta stvarnost života u nekadašnjoj zajedničkoj državi.

A ono što je ostalo najviše ucrtano u sjećanje svih bivših Jugoslovena je lik Josipa Broza Tita, kao personifikacija tog vremena i načina življenja. 

Da li su Josip Broz Tito kao državnik i Josip Broz kao osoba i član porodice bili slični ili različiti?

Jugonostalgija: U 'staroj Jugi' malo se radilo i puno odmaralo

Iako ljudi najviše žale za sigurnim poslovima, činjenica je da se u Jugoslaviji manje radilo nego danas

Gost UNA Dana bio je Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ koji je prenio svoja sjećanja, i na vrijeme života u Jugoslaviji, ali i sjećanje na svog djeda.

Anketirani građani u našem prilogu uglavnom kažu da ne pamte ništa loše od Jugoslavije. Da li vi pamtite možda nešto loše iz tog vremena?

Nemam šta da pamtim loše, mogu da pamtim samo ono što je bilo dobro. I nudim da bilo ko od političara, ko hoće, da sjednemo i pišemo - ja šta je bilo dobro, a on šta je bilo loše. Niko to još nije prihvatio. Imali smo sve. Imali smo besplatno zdravstvo, besplatno školstvo. Imali smo topli obrok, plaćen prevoz, odmarališta, banje, ljetovališta, sve smo imali. Danas nemamo ništa od toga.

 

 

Šta je bilo ono nešto što vas vezuje, a da nije bilo tako dobro u to vrijeme?

Vjerovatno da je bilo i nekih stvari koje nisu bile u redu ali, bez ozbira na sve, mi smo imali zaštićene i radnike i penzionere. Tada smo imali četiri radnika na jednog penzionera, zato su penzije bile izuzetno kvalitetne. Odnos plata i penzija je bio 1:5. Nije moglo kao danas, da neko ima 30.000 evra, a da drugi ima 15.000 dinara platu. Bez obzira na sve bilo je mnogo, mnogo bolje.

A koja je bila tajna vašeg djeda i imenjaka Josipa Broza?

Tajna je bila što je znao kako se vlada. Mi smo bili toliko godina bez rata, završio sam svoj radni vijek i ostalo, bili smo i vojna sila i policijska sila, i bezbjedna zemlja. Imali smo sve. Danas nemamo skoro ništa od toga. Mi sve izgradili, mi smo izgradili zemlju iz porušene Jugoslavije poslije rata. Sad je ponovo krenulo da se gradi, putevi i sve ostalo što mora, normalno. Tada su putevi građeni prema potrebama onog vremena, sada je mnogo veći tranzit i sve ostalo, tako da je to normalno da se sve dograđuje i da ide naprijed. Sve je to ništa, ne mogu ni da sruše ono što je bilo onda napravljeno. 

Govorili smo o Josipu Brozu kao državniku, kako ga pamtite kao svog djedu?

Sestra Zlatica, stric Miša i ja smo odrasli kod njega. Nikad nikoga nije udario. Sve je rješavao pitanjima, razgovorima. Ja ga nisam vidio da je bio ljut ili da je nešto loše rekao. Danas mogu da pričaju šta hoće. Niko Titu nije rekao da treba ovo ili ono, svi su njega pitali šta on misli, pa su onda to sprovodili. Ali kod nas je to tako moralo da bude i zato smo tako dobro i živjeli. Danas se nešto bolje živi zahvaljujući ovom novom režimu. Pamtim ga kao blagog čovjeka koji nije umio da se naljuti.

 

 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()