UNA intervju, Halid Bešlić: Popularnost i ljubav naroda su mi dar od Boga

Sa istinskom legendom regiona razgovarali smo o karijeri, koncertima, zdravlju i planovima

15.07.2022. 15:37
  • Podijeli:
Haild Beslic_Davor Puklavec PIXSELL.jpg Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Halid Bešlić, najpoznatiji izvođač narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije u intervjuu za UNA portal govori o operaciji, budućim nastupima, posljednjem albumu, pjesmama i onome što mu pjesme znače.

Pjevač koji je svojim hitovima obilježio živote mnogih generacija kaže da je on običan čovjek iz naroda i da mu je popularnost i ljubav naroda, dar od Boga.

On je pjevač svih generacija i nema osobe na prostoru bivše Jugoslavije kojoj  bar jedna omiljena pjesma nije ona koju izvodi Halid Bešlić. Od “Neću, neću dijamante”, Snjegovi hladni dolaze”, “Zlatne strune”, preko “Hej zoro”, “Beograđanka”, pa do “Miljacke”, “Prvog poljupca”, te neizbježnih “Romanija”, “Hladno sunce” i “Trebević” s posljednjeg albuma.

Kaže da je za pjesmu “Neću, neću dijamante” znao da će biti veliki hit jer je pjevao na nastupima po kafanama, prije nego što je snimio.

Operirani ste nedavno. Kako se sada osjećate, je li sve uredu?

Dobro je, osjećam se super. Malo se sad pazim i to je to. Biće sve uredu.

Vaš novi album je izašao prije više od godinu dana ali nije bilo  promocije zbog pandemije korona virusa. Planirate li koncerte s obzirom na zdravstvenu situaciju?

Imam dosta zakazanih nastupa, to su svirke. Cijeli život mi je turneja. A pred Novu godinu imam dva velika koncerta zakazana u beogradskoj i zagrebačkoj Areni. To je nekih 15 dana razmaka, a sarajevska “Zetra” zakazana je za 11. mart iduće godine.

A planovi za Banjaluku, hoće li banjalučka publika imati priliku da vas ponovo sluša i gleda?

Banjaluku sam odradio prošle godine. To je održano, slušali su me, mora sada proći par godina da bih opet napravio koncert.

Jeste li zadovoljni reakcijom publike na vaš posljednji album?

Nisam ništa promovirao, sve je bilo stihijski, bila je korona. Polako, pjesme će da se “zavrte”, sad ću snimiti jedno dva spota, a jedan od spotova je za pjesmu “Hladno sunce” i “Neretva”.

Nekako se čini da su pjesme “mirnije”, laganije, na vašem posljednjem albumu?

Album je malo mirniji, pjesme su laganije. Nisam specijalno ni težio da idem na “horuk”. Sve su pjesme mirnijeg stila, tako je bilo u tom momentu, tako mi se svidjelo i tako smo snimili.

Jeste li mijenjali autore i suradnike na ovom albumu ili je to ista ekipa kao i prethodnih godina?

Nisam, sve su isti suradnici. To je isti krug ljudi s kojima surađujem.

Imate li u planu neke duete, pošto ste poznati da volite pomagati mlađim kolegama i posljednjih godina ste uradili veliki broj uspješnih duetskih pjesama?

Ima. To je u planu. Upravo je ovih dana izašao moj duet s Nikolinom Kovač. Nikolina je dijete iz Sarajeva, napisala je pjesmu, ja sam htio da joj pomognem. A planiram dva velika dueta s velikim pjevačima, jedan je ženski, jedan muški, pa ćemo o tome drugom prilikom.

Nećete da otkrijete s kim?

Nećemo sad, neka bude malo tajna, znaćete uskoro.

Koja vam je pjesma omiljena s posljednjeg albuma, za koju ste vi najviše vezani?

To je pjesma “Hladno sunce”.

 

 

Koliko ste albuma do sada snimili, možete li se sjetiti?

Kada sam počeo od muzike da živim, smatram to početkom mog profesionalnog bavljenja muzikom, tačnije od jeseni 1974. godine. Radio sam neko vrijeme po kafanama u Sarajevu, gdje sam stekao veliki kafanski staž. To je bio zahtijevan posao jer se u kafanama traže svi žanrovi, od narodnih pjesama, sevdalinki, starogradskih, romansi, zabavnih, sve sam tada pjevao što mi u poslu koristi i danas, kada trebam da se prilagodim. Što se tiče albuma snimio sam ih dvadeset, ne računajući singl ploče.

 

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()