UNA INTERVJU / Elmedin Konaković: SDA je u defanzivi, nedostaje nam još samo jedna “ruka”

"Nermin Nikšić bi kao premijer, sigurno, radio dobar posao, o tome tek slijede razgovori"

18.11.2022. 18:13
  • Podijeli:
Elmedin Konakovic_Armin Durgut PIXSELL-1668773855522.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde u intervjuu za portal UNA kaže da strankama okupljenim oko “sarajevske Trojke” nedostaje samo jedan glas da imaju potrebnu većinu za predlaganje, ali  i da je SDA u defenzivi i da su svakodnevno na djelu spinovanja i laži.

Ističe da pregovori s HDZ-om idu dobro i da su ostala samo još tehnička pitanja da se riješe i da bi uskoro trebali krenuti pregovori o kadrovskim rješenjima.

Za Nermina Nikšića, Konaković kaže da bi “on kao premijer sigurno posao radio dobro”, ali da o tome tek slijede razgovori.

Kako teku pregovori “Osmorke” s HDZ-om BiH? Ima li HDZ neke posebne zahtjeve na koje vi ne možete odgovoriti i obratno?

Po mom ličnom dojmu, poprilično su usuglašene stvari. To oko čega se dodatno usuglašavamo, više su neke tehničke naravi. Dakle, svjesni smo da postoje neki prioriteti na koje ne gledamo identično, ali mi se čini da smo još više svjesni da je napokon stiglo  vrijeme da rješavamo  barem prioritetne i vrlo brzo one stvari oko kojih imamo iste stavove. Tako da sam, prije svega, ambijentom u pregovorima i dinamikom pregovora vrlo zadovoljan, oni u tom programskom dijelu ulaze u svoju završnu fazu i mislim da ćemo vrlo brzo prećči na razgovore o kadrovskim  i o drugim politikama.

Bojite li se da će vas HDZ “izigrati”, otići sa SDA, s obzirom na to da su oni dugogodišnji partneri? Prisutne su i nedoumice oko Kluba Bošnjaka u Parlamentu Federacije BiH, koliko će ko imati “ruku”?

Prije svega, naš pristup vlasti, obnašanju funkcija, potpuno je drugačiji od onog uobičajenog i onog koji tradicionalno gaji SDA, a to je da morate biti vlast, da bi opstala stranka, da morate biti vlast da bi namještali tendere i zapošljavali  stranačku infrastrukturu, tako da mi tog pritiska apsolutno nemamo. Uopće me nije strah od nekog krajnjeg ishoda hoćemo li uopće biti vlast. Nama se u vlast ulazi, ne radi vlasti, nego  radi obavljanja te teške zadaće i popravljanja stanja u društvu, tako da s pravom vi postavljate pitanja. Ništa u ovoj zemlji nije nemoguće, ne bih bio previše iznenađen, ali mi se čini, to je za sada barem moj dojam, vrlo su korektni. Imamo razgovore koji vode u pravcu uspostave vlasti. Nemam nikakve strahove, mnogo je lakše u BiH biti opozicija, posebno u ovom vremenu teških ekonomskih izazova. Međutim, mi smo svjesni da, ako sve ostane isto, ako se ništa ne promijeni, da su šanse za ovu zemlju da uđe u još dublju ekonomsku krizu i da se desi njen demografski slom. Dakle, mi prihvatimo  ulogu vlasti, a nikako nismo tamo imperativno. HDZ će uraditi ono što misli da je najbolje za  njih i vjerovano za BiH.

Ono što zanima širu javnost u Federaciji je popuna Kluba Bošnjaka u  Parlamentu Federacije. Znate li  kako će se  završiti ova saga i koliko uopće stranke okupljene oko “sarajevske Trojke” imaju zasad ruku u Domu naroda?

Naravno da znam, nažalost to je prioritet pored svih naših aktivnosti. Odluka Christiana Schmidta po kojoj morate imati skoro pola članova u Klubu Bošnjaka, Srba i Hrvata, nametnula je jednu novu dinamiku, postizbornu na koju niko nije bio spreman. Nismo se pripremali na ovakvu vrstu formiranja vlasti. Međutim,  s obzirom na širinu ovog fronta, na naše zajedništvo, opoziciono, to naravno izgleda puno bolje u našu korist. SDA je tu u defenzivi i naravno svakodnevno moramo slušati njihova spinovanja  i “laži”, podvale lažnih brojeva. Pozvao sam više puta medije da u svakom kantonu provjere, saberu političko stanje i da se uvjeri da “Osmorka” već ima sigurnih, stabilnih “deset ruku”, da SDA nema “deset ruku” još uvijek i da se čekaju  “šeširi” u Livnu, u Posavini, rasplet u  Bosansko-podrinjskom kantonu, ta druga lista i Srednjobosanski kanton. Tehnički, potrebna je samo jedna “ruka” u ta četiri kantona da imamo potrebnu većinu za predlaganje. Ono što  je jednako važno jeste stanje u Klubu Srba i jeste stanje proste većine. Da neko napokon otvori i tu temu, da se ne nameće samo imperativ o Klubu Bošnjaka jer on može suštinski samo blokirati na neko vrijeme, dvije, tri sedmice, dakle nemaju nikakvih šanse i ne postoji u Klubu Srba potrebna većina da potvrdi neki prijedlog SDA. Međutim, pošto mi znamo s kim imamo posla, da ne bismo doveli do toga da SDA blokira, uradili smo puno toga na terenu, svi zastupnici i delegati koji su u izbornom procesu svjesni su i voljni da se u ovoj zemlji, napokon, nešto promijeni. Mi smo zaista blizu i imamo skoro završen proces.

Posebno zanimljivo, a na to već danima upozoravaju i politički analitičari, je učešće Demokratske fronte. Da li su oni nezaobilazan partner u formiranju vlasti? Jedini uvjet HDZ-a je da ne idu u vlast s DF-om.

Postoje neke varnice na toj liniji i ja sam zaista odlučio da od te teme pobjegnem, ona nekako daje sivilo cijeloj priči. Nemam razloga da tu nešto prejudiciram sve dok organi Demokratske fronte ne zauzmu svoj konačan stav. Oni su rekli da će nakon izbora delegata u Dom naroda zauzeti svoj konačan stav. Kad oni to urade, kad vidimo hoće li se napokon “odlijepiti” od SDA i hoće li se pridružiti građanskom bloku koji je mnogo transparentniji, ja ću tad biti u prilici da komentarišem.

Da li ste vi u “sarajevskoj Trojci” i strankama okupljenim oko nje razgovarali o eventualnim pozicijama ako uđete u vlast? UNA ima informaciju da su svi za to da lider SDP-a Nermin Nikšić bude premijer Federacije BiH, kakva je situacija i da li biste vi prihvatili tu funkciju?

Do sad nije viđen u BiH projekt koji je “Trojka” implementirala u Sarajevu u kojem smo mi dokazali da su pozicije zaista zadnja stvar na listi naših prioriteta. Pisali smo programe, ciljeve, zadatke, pa tek onda izabrali ljude koji mogu obnašati te funkcije. Narod i pravda ima ozbiljan izborni rezultat, druga je stranka po snazi u ovoj našoj  koaliciji. Pretenduje da obnaša ozbiljne funkcije u vlasti, ali nikako ultimativno i pod svaku cijenu, niko, pa čak ni ja kao predsjednik NiP-a. Kada je riječ o Nerminu Nikšiću, to je čovjek koji je prilično dobro radio svoj posao kao premijer Federacije BiH, on bi sigurno taj posao radio dobro. O tome ćemo  razgovarati na kraju, kada napravimo okvir i sliku za djelovanje. Onda ćemo birati ljude koji to treba da rade. Ima još sigurno dobrih imena, a ja sam nadaleko i naširoko poznat kao neko ko nikada nije stavljao svoj interes ispred našeg društvenog, koalicionog. Vodio sam sve procese, stranka je i dalje najbrže rastuća, a obnašao sam samo funkciju zastupnika u Skupštini KS i delegata u Domu naroda FBiH, sve će to lagano biti riješeno kada se poredaju sve druge stvari.

Jeste li zadovoljni izbornim rezultatom, jeste li ispunili vaša očekivanja kao stranka?

Zadovoljan sam, u  protekle četiri godine NiP je postao stranka koja je od  2018. narasla nekoliko stotina procenata. Dakle, stranka smo s tri državna mandata, sedam federalnih, 20 kantonalnih, što nas čini trećom strankom u Federaciji. I to sve uprkos pritiscima i napadima na koje smo nailazili. Uprkos tome da se SDA dugo isključivo bavi NiP-om, da najveći koncentrat svih mogućih laži zasipa na nas te da su sigurno uspjeli u svoje laži uvjeriti jedan dio glasačkog tijela. Ali mi smo na to bili spremni, povlačili smo neke hrabre poteze, odlaskom u Neum,  što nije bilo popularno i možda nam je  to odnijelo koji glas, ali da se vratim na početak uradio bih sve isto, zadovoljan sam jer je NiP politički subjekt bez kojeg skoro da ne može proći ni jedan proces nigdje. U svih sedam kantona u kojima smo se takmičili parlamentarni smo, prešli smo pragove, negdje imamo sedam, negdje samo jednog predstavnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()