UNA intervju, Branislav Borenović: Izetbegoviću sam predložio petogodišnji moratorijum na referendume i apelacije

Lider PDP govorio je o predstojećim izborima, političkoj situaciji, evropskom putu, ali i o sebi

10.07.2022. 08:17
  • Podijeli:
Branislav Borenovic_Dejan Rakita PIXSELL (1).jpg Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Borenović za sebe kaže da uvijek vidi najbolje u ljudima i da voli ljudskost. Ističe da BiH pripada Evropi u svakom smislu - geografskom, kulturnom, istorijskom i da tim putem treba da ide.

Kampanja za izbore uveliko krenula. Kako Vi gledate  u kojem pravcu ide, da li da očekujemo prljavu, prljaviju nego prethodnih godina i zašto?

"Pred svake izbore kažemo da će kampanja biti prljavija od prethodne i to se svaki put, nažalost, obistini. Neki od uzroka su i zloupotreba društvenih mreža i interneta uopšte, pa tako kao pečurke nakon kiše niču razni „portali“, bez impresuma, osnovnih informacija, koji se bave najprizemnijim blaćenjem političkih oponenata onih po čijem nalogu rade.

Kampanja još nije počela, a naša kandidatkinja Jelena Trivić, i ja lično, naše kolege, saradnici, već mjesecima se borimo sa lažnim vijestima, izmišljenim izjavama, najbrutalnijim uvredama, najprizemnijim mogućim pokušajima blaćenja, uvlačenjem u sve to članova porodice koji ni na koji način nisu dio javnog života, maloljetne djece... To nije nešto sa čime se mi ne možemo nositi, naprotiv, daje nam dodatni motiv i energiju da nastavimo i uspijemo u nastojanju da stvorimo jedno zdravo, normalno društvo. To je pokazatelj još jedne stvari: što se politički oponenti na takav način više spuštaju u blato, znači da su na dubljem dnu, pa moraju pribjegavati i tim načinima vođenja kampanje. Neka je njima na čast, a mi ćemo sačuvati dostojanstvo"

Šta Vi, odnosno PDP, nudite osim programa koji ste kao stranka definisali. U kampanji političari uvijek vješto znaju da kažu šta to ne valja kod drugih, a šta je to što valja kod vas zbog čega se razlikujete od onih koje ‘napadate’?

"Program je osnov djelovanja svake stranke, odnosno obećanje narodu kojim temama ćemo se baviti kada formiramo novu vlast. U zemlji u kojoj je skoro sve dovedeno do ivice pucanja ili ruba propasti, mora se temeljno, sistemski i konkretno pristupiti obnovi društva. Zato je naš Program obnove Republike Srpske sveobuhvatan dokument u kojem su stručnjaci za različite oblasti obradili teme poput ekonomske, demografske, zdravstvene, vrijednosne, moralne obnove, obnove socijalne sigurnosti, vladavine prava, političke stabilnosti. U svemu tome izdvajamo borbu protiv korupcije.

Mnoge stranke taj pojam koriste kao političku floskulu ili se deklarativno zalažu za to. Ali kako će se korumpiran, onaj koji je čitav sistem izgradio na korupciji, a tu mislim na vladajuće stranke, protiv nje boriti?! Korupcija je izvor svega lošeg u zemlji, ona pojede milijarde KM, pojede fabrike, firme, samim tim radna mjesta, plate, da bi nekoliko pojedinaca uživalo enormno bogatstvo.

"Za nas su prihvatljivi sagovornici oni koji prihvataju realnost da je BiH zemlja sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, da Republika Srpska postoji, da će postojati"

Mi nismo siromašna zemlja, imamo ogromne prirodne resurse, tri žitnice, vode, šume, geografski položaj koji bi bio idealan za ulaganja, ali korupcija, višemilionsko “ugrađivanje”, sistem nelojalne konkurencije na tržišu… sve to uništavaju. Ljudi nam odlaze zbog toga, odlaze zbog nepravde, a mogli bi odlično živjeti u svojoj zemlji. U ovu situaciju su nas doveli oni koji već više od decenije I po vrše vlast. Oni ne vole svoju zemlju, mi je volimo. Mi hoćemo da ona napreduje, oni je unazađuju. Sve ono što su oni, a oni su korumpirani i kriminalizovani, mi nismo, niti ćemo ikada biti.

Kao da svi mi koji aktivno, s ove druge strane, učestvujemo u političkom životu nismo mogli prodati svoje principe i uvjerenja za dobre pozicije, mogućnosti da i mi krmčimo resurse naše zemlje, besramno otimamo od naroda, sve što oni rade? Mogli smo, ali nismo. Za nas postoje više vrijednosti i viši ciljevi i tako će i ostati."

Kome ste bliži lijevoj ili desnoj opciji u Federaciji BiH, konkretno SDP ili SDA?

Za nas su prihvatljivi sagovornici oni koji prihvataju realnost da je BiH zemlja sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, da Republika Srpska postoji, da će postojati I da je to neupitno, da ima svoju teritoriju, narod i najbitnije nadležnosti koje joj daju jasnu ustavotvornu poziciju.

Naše crvene linije su ustavna pozicija Republike Srpske i BiH, direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, institut entitetskog glasanja, postojanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, donošenje odluka u Predsjedništvu BiH konsenzusom, neupitnost postojanja mehanizma vitalnog entitetskog interesa, način glasanja u Savjetu ministara koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja. Postojeći Dejtonski ustavni okvir je dovoljno širok da možemo praviti napredak I jačati ekonomiju ako postoji politička volja I ako hoćemo, sve ostalo van toga je iluzija, avanturizam sa nesagledivim posljedicama. Sve ostalo van ovog  okvira nije Bosna I Hercegovina.

"Naš evropski put je trasiran i nema razloga da se trasa mijenja"

Dalje, kao političke sagovornike bismo željeli da vidimo one koji će kreirati ambijent za bolji život, baviti se stvarnim problemima, koji će u fokusu imati ekonomiju, bolji životni standard I druge životne teme, umjesto stalnog kreiranja i nametanja sukoba, uglavnom bez realnog osnova. Takvoj politici sada svjedočimo. Dok se kao svađaju, koalicioni partneri SDA-SNSD-HDZ zajedno su, bez problema, uveli akcize, još poručili narodu da stegnu kaiš, dogovorili svoje privilegije, nastavili NATO put... a u javnosti se navodno ni oko čega ne slažu. A zapravo su vrlo složni kada treba grabiti od ove zemlje i naroda. Prije nekoliko godina sam Izetbegoviću predložio petogodišnji moratorijum na referendume i apelacije Ustavnom sudu. Prvobitno je pristao, ali se onda predomislio, vjerovatno shvatajući da bolje „pliva“ u ambijentu stalnih tenzija, u čemu je našao svog idealnog partnera, Dodika. Nadam se da u FBiH ima političkih snaga koji se ipak mogu oduprijeti tom izazovu."

U kom pravcu BiH treba da ide? Da li je to evropski put ili koji pravac Vi smatrate najboljim za BiH?

"Naš evropski put je trasiran i nema razloga da se trasa mijenja. Najviše je do nas da li će taj put biti makadamski ili autoput kojim ćemo brže stupiti u članstvo. Ovdje nije stvar emocija, nego činjenica i realnosti.  Čak  66 posto našeg uvoza i izvoza je usmjereno ka Evropskoj uniji, 13 posto ka Srbiji, sve ukupno 80 posto mi zavisimo od Evropske unije i Srbije. Sa četiri zemlje, od kojih je tri u EU, a jedna teži članstvu, a to su Njemačka, Hrvatska, Srbija i Italija, imamo najveću spoljnotrgovinsku razmjenu koja iznosi gotovo 50 posto. To su činjenice. Mi jesmo Evropa I pripadamo joj geografski, kulturno, istorijski. Naravno, moramo graditi dobre političke i ekonomske odnose i sa zemljama koje ne pripadaju EU, ali ovo su činjenice"

Kako BiH vide izvan njenih granica? Često ste u inostranstvu, na samitima, sastancima, sa stranim poslanicima, zvaničnicima…kako oni gledaju na Bosnu i Hercegovinu? Šta smo mi njima?

"Volim da kažem: što se manje bave nama, to znači da je stanje bolje. Nažalost, u zadnje vrijeme smo sve više u fokusu interesovanja, pa vidimo da sve više zemalja imenuje specijalne izaslanike za BiH, što nikako nije dobro. Tokom sastanaka na kojima sam učestvovao postoji sve veća zabrinutost za stanje ovdje, a za sve to je najveći uzrok rastuća politička nestabilnost.

Posebno ne volim kada je u fokusu Republika Srpska i uvijek govorim da Srpska nije zapaljiva retorika jednog pojedinca, kao i da bi svaka promjena dejtonskog uređenja, eventualna promjena funkcionisanja i umanjivanja mehanizama o kojima sam govorio, a koje Republika Srpska ima unutar BiH, proizvelo nesagledive posljedice. Moja politika nije izolacija i drago mi je što imam priliku da mnogobrojnim evropskim i svjetskim zvaničnicima predočim stvarnu situaciju i da koristim te susrete da u svakom pogledu promovišem Republiku Srpsku."

Šta je Vaša najveća osobina,vrlina, ne kao političara, već kao čovjeka?

"Teško je o sebi govoriti na taj način. Ne volim sebe da hvalim, a teško prihvatam i pohvale, što mi saradnici često zamjeraju. Recimo da volim da vidim ono najbolje u ljudima i čak kada se pokazuje suprotno i dalje tražim ono dobro u njima. To nije uvijek najbolje, posebno u našem poslu, jer se s vremena na vrijeme desi ono, što bi naš narod rekao – „pas kojeg hraniš, ujede te“. Ali i dalje vjerujem u ljudskost i da dobro uvijek na kraju pobijedi. Trudim se da živim tako da i kada se povučem iz aktivnog bavljenja politikom, mogu mirno prošetati i svojim i svakim drugim gradom, da ne sklanjam pogled pred ljudima i da nemam čega da se postidim."

Za kraj, pratite li UNU?

"UNA je okupila tim sjajnih novinara, sa kojima mi je uvijek bilo zadovoljstvo sarađivati, na kojem god mediju ranije radili. Nadam se i vjerujem da ćete svi zadržati temeljne principe novinarske etike do kojih ste uvijek držali."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()