Enis Bešlagić za UNU: SFF je jedinstvena prilika da budem domaćin kolegama iz regiona

Popularni bh. glumac za naš portal govori o filmovima, predstavama i životu...

22.07.2022. 15:17
  • Podijeli:
enis-beslagic-marko-prpic-pixsell.jpg

Na početku našeg razgovora govori kako mu nedostaje serija “Moja mala klinika”, jer je u njoj bio dio "odlične ekipe".

"Trenutno sam na odmoru, neću raditi ništa do jeseni, ali u pripremi je jedan pozorišni projekt", kaže za portal UNA Enis Bešlagić, glumac i voditelj.

Kaže da je “sve oko nas cirkus” ali da komedija nije toliko popularna jer se glumci ovog žanra ne smatraju ozbiljnim. 

Govoreći o ulozi Šemse u "Našoj maloj klinici" kazao je kako je ovaj lik obilježio generaciju.

"Znao sam ići po bolnicama toj djeci kojoj nitko ne želi prići, a Šemso može. Taj lik ima jednu lijepu humanu priču", ističe Enis.

Naš sagovornik imao je jednu od zapaženijih uloga u filmu “Gori vatra” u režiji Pjera Žalice, a poslije toga sve što je ovaj bh. glumac uradio bio je pun pogodak.

Radite li nešto novo, neki film, predstavu ovog ljeta i kako ćete provesti ljeto?

Ovog ljeta pripremam neki tekst za predstavu u kojoj bismo igrali Borko Perić, moj kolega iz Hrvatske i ja, pa da imamo tu neku duo dramu, pa da vidimo hoćemo li moći nešto napraviti da nešto radimo na jesen i zimu, da igra u regionu. Za sada od nekih snimanja nemam ništa planirano, ali kod nas glumaca to odluči jedan poziv. Za sada je odmor i sad odmaram, što meni i odgovara.

Šta se dešava kada je u pitanju pozorište, niste tu baš prisutni. Planirate li još nešto osim ove duo drame?

Rekao sam da planiram tu predstavu, da pišem, sami to radimo, nije ništa institucionalno, sami to produciramo.

Šta je s filmovima, serijama, ima li tu nekih novih okolnosti?

Za sad tu nema ništa rezervirano za mene. Ima nekih ponuda, nešto mi se nije svidjelo, dobio sam, čekam i ja neke projekte koji bi mi bili interesantni i koji se meni rade. Hvala bogu da sam u toj poziciji da mogu da biram i šta ću raditi i s kim ću raditi.

Uskoro je SFF, hoćete li  dolaziti, imate li neki angažman?

Mislim da ću biti tokom Festivala zato što dođe mnogo gostiju, kolega iz regiona i to je jedinstvena prilika da ih i ja ugostim i budem domaćin. Ali što se tiče same aktivnosti oko festivala, nemam ništa, jer nemam svoj projekt koji sudjeluje. Međutim, sami ti dani Festivala uvijek su interesantni u Sarajevu, dođe mnogo ljudi, cijeli grad živi i lijepo je.

Jeste li imali priliku da vidite program koji je prezentiran, veliki broj filmova je u takmičarskim programima, kako vam se čini?

Ne znam kakav će biti Festival, dok ne vidimo kvalitete filmova, ali generalno bolje je da ljudi gledaju neke filmove koji nose poruke umjetnika širom svijeta, nego ove svakodnevne poruke koje slušamo od naših političara.

Postoji li neki film u regionu koji je na vas ostavio poseban utisak u posljednje dvije godine?

Za mene je  sigurno film koji je ostavio utisak “Quo vadis Aida” koji je režirala Jasmila Žbanić. To je jedan od filmova koji ima jednu divnu poruku, nema nikakvu osvetu i nikakvu lošu poruku, samo je ispričana jedna tragedija i to je za mene film koji je obilježio zadnje dvije godine.

Kako je na vas uticala korona kada je u pitanju posao, nastupi, dvije godine je bio zastoj i dosta toga je stalo, pozorišta, filmski projekti?

Korona, što se tiče posla, nije posebno uticala, zdravstveno jeste. Što se tiče posla, takva je situacija, pa se prilagodiš. Imao onih koji su izgubili životnu bitku s koronom, tako kad s te strane gledaš, kažeš hvala Bogu mi smo dobro prošli.

 

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()