"Živimo u zemlji ovisnika": Kako 'sažvakati' realnost uz gutljaj kafe i dim cigarete

Alkohol, cigarete i kafa svakodnevica su većine građana BiH

29.03.2023. 07:03
  • Podijeli:
cigarete_alkohol_poroci-6421913f37904.webp Foto: Pixabay

Građani Bosne i Hercegovine dnevno potroše više od 4 miliona maraka na kafu i cigarete. Ovo su podaci UIO BiH, odakle naglašavaju da smo u zemlju samo u prva dva mjeseca uvezli raznih vrsta kafe u vrijednosti od oko 20 miliona KM.

Alkohol, cigarete i kafa svakodnevica su većine građana BiH.

Sociolog Vladimir Vasić kaže za portal UNA da prekomjerno unošenje kofeina i nikotina u organizam trebamo nazvati pravim imenom – ovisnost. U definicji, ovisnost je stanje kada bez nečega ne možete funkcionisati.

Iako je BiH u javnom diskursu okarakterisana kao jedna od nerazvijenih i siromašnih zemalja u Evropi sa visokom stopom nezaposlenosti, razvijenom korupcijom i skoro svim oblicima kriminala što neminovno utiče na kvalitet i standard građana, neminovno je da se BiH stanovnici ipak ne odriču „skupih igrački“. 

Vladimir Vasić, kaže da živimo u zemlji ovisnika.

"Ako uzmemo u obzir sve unutrašnje faktore nestabilnosti sistema u BiH, visoke cijene osnovnih životnih namirnica bez kojih je nemoguće preživjeti, visoku stopu nezaposlenosti i niska primanja, a pri tom veliki broj stanovništa izdvaja veliki novac čak i na dnevnom nivou prvenstveno za nikotinske proizvode možemo slobodno zaključiti da mi u BiH živimo u zemlji ovisnika. Kad se pomene termin ovisnik prvenstveno se misli na bolesti zavisnosti iz reda narkomanije ili alkoholizma i drugih sociopatoloških stanja ali čini mi se da se nepravedno u tu kategoriju ne uvrštavaju „nikotin i kofein“", kaže Vasić.

Dodaje da danas živimo u vremenu konzumerizma i egoizma. 

"Sa jedne strane konzumerizam se ogleda u prekomjernoj i maničnoj upotrebi gore pomenutih proizvoda a egoizam je očit kod svih, naročito, konzumenata nikotina jer ne mare za „onog do sebe“ koji trpi štetne posledice njegovog egoizma i konzumerizma", kaže Vasić.

Smatra da bi o problemu, naročito, pušenja među mladim ljudima trebali posvetiti veću pažnju obzirom da se „od nečega mora krenuti“ pa vrlo brzo duvanski dim zamijeni neki drugi opojniji od nikotina.

"Pomalo zvuči paradoksalna činjenica za državu gdje se skoro 100% stanovništva deklariše kao vjernici a to podrazumijeva i nastojanje lišenja od poroka, kako da se ne možemo odreći kofeina ili nikotina? Međutim, ako trezvenije sagledamo svakodnevni život u Bosni i Hercegovini, pravo je čudo što nismo skoro svi ovisnici o nekim težim „supstancama“ jer ovo čemu mi svjedočimo u najmanju ruku ne može se „sažvakati“ bez gutljaja kafe i dima cigarete koji će nas za trenutak odvesti u neku paralelnu realnost bez prodavača magle pod plaštom ljudskih prava i demokratije", zaključuje Vasić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()