Zatvorenici sami sebe oslobađaju: Put slobode u BiH počiva na markama

U BiH možete kupiti slobodu - u prošloj godini to je učinilo 119 osoba

03.02.2023. 18:04
  • Podijeli:
zatvor kragujevac 1 nebojša raus tanjug-1668521766839.webp Foto: Nebojša Raus/Tanjug

Kazne zatvora u trajanju do godinu dana u Bosni i Hercegovini moguće je platiti.

Cijena je po danu 100 ili 50 KM, u zavisnosti o kojem dijelu zemlje je riječ.

Prema Krivičnom zakonu BiH jedan dan slobode košta 100 KM, dok se ostali krivični zakoni po entitetima razlikuju. Ista situacija je i u Brčko Distriktu - sto maraka po danu, ako hoćete na slobodu.

U Republici Srpskoj dan slobode košta 50 KM.

Prema Krivičnom zakonu o izmjenama i dopunama Zakona Republike Srpske iz 2021. godine, u članu 54. i stavu 1. (tačka 7) piše da ako je krivično djelo kao najmanja mjera kazne propisana kazna zatvora ispod jedne godine ili kazna zatvora bez naznačenja najmanje mjere, umjesto kazne zatvora može se izreći novčana kazna.

Sud može dozvoliti osuđenom da kaznu plati i u ratama, ali rok isplate ne može biti duži od jedne godine. Takođe, ako kazna ne bude isplaćena, sud osuđenog ponovo vraća u zatvor. Kad se kazna isplati, izvršenje kazne zatvora se obustavlja.

Na nivou Federacije BiH odredbe su kao i one na državnom nivou.

Ko ima pravo da plati slobodu?

Prema zakonima, pravo da kupe slobodu imaju oni osuđenici kojima se izriču kazne zatvora do godinu dana, a takve kazne slijede onima za lakše tjelesne povrede, za manje krađe, krivična djela u saobraćaju, ugrožavanje sigurnosti isl.

Zanimljivo je da država (zatvor) ima troškove za svaki proveden dan nekog zatvorenika u zatvoru, koji košta po osobi oko 30 evra, pa ukoliko taj zatvorenik kupi slobodu plativši je 100 KM, država još može i da zaradi.

Advokat i pravnik iz Banjaluke Aleksandar Jokić kaže za portal UNA da ovakvo zakonsko rješenje stvara dosta polemike, te da kratkotrajne kazne ionako ne vode resocijalizaciji.

"Kada je u pitanju opravdanost ovakvog rješenja, moram reći da je ono stvaralo i stvara dosta polemika. Iako Krivični zakonik propisuje da se kratkotrajne kazne zatvora (do 6 mjeseci) jako rijetko i izuzetno izriču. Međutim, praksa je ukazivala na nedovoljnu primjenu ove odredbe, te je bilo potrebno na određeni način intervenisati. Trenutno rješenje nam to i dokazuje. Iskreno, smatram da se kratkotrajnim zatvorskim kaznama ne postiže  resocijalizacija, već naprotiv, te je bilo koji vid izbjegavanja ovih kazni bolje rješenje za društvo u cjelini", kaže Jokić za UNU.

Dodaje da o iznosu koji je ekvivalent jednog dana zatvora će uvijek biti diskusija i to je poželjno, te je za očekivati da se on mijenja vremenom.

Najviše bure u javnosti izazvao je slučaj osuđenog nastavnika fizičkog vaspitanja iz Sarajeva, koji je optužen za bludne radnje, ali nije služio zatvorsku kaznu, već ju je kupio.

Prošle godine 119 lica u BiH je kaznu zatvora zamijenilo novčanom kaznom, a 130 lica zamijenilo je zatvorske kazne radom za opšte dobro na slobodi.

U Bosni i Hercegovini navikli da kupujemo, pa i slobodu. Ovakav vid otkupa kazne u susjdenim državama ne postoji. Zog toga nisu strani slučajevi da neko naprimer iz Hrvatske otkupi slobodu u BiH.

Jedan od onih koji je zatvorsku kaznu zamijenio novčanom je Mirsad Zulić koji je u Hrvatskoj živio pedeset godina i za kojim je izdan nalog za hapšenje. Nikada se nije odrekao BiH državljanstva. U Hrvatskoj je 2018. godine osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog utaje poreza. Zahvaljujući državljanstvu, kaznu je prenio u rodnu Bosnu i Hercegovinu gdje ju je otkupio za 36.500 KM i tako izbjegao zatvor, kako je ranije objavio CIN BiH.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()