Za bolovanja više od 17 miliona KM: Evo koji su najčešći razlozi

U prosjeku mjesečno je bilo registrovano 21.100 slučajeva bolovanja

04.02.2023. 09:14
  • Podijeli:
srcane-bolesti-pixabay.jpg

Troškovi za nadoknadu plata za bolovanja koja su duža od 30 dana u prošloj godini iznosili su 17,3 miliona KM, dok su se 52 poslodavca obratila sa zahtjevom za vanrednu ocjenu bolovanja kod 68 radnika, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Fondu su istakli da je od 68 radnika, 57 bilo na vanrednoj ocjeni bolovanja, a prvostepena komisija je za njih 29 donijela odluku da su sposobni za posao.

U prosjeku mjesečno je bilo registrovano 21.100 slučajeva bolovanja.

"Od marta prošle godine u primjeni je novi Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad koji je donesen kako bi se unaprijedila ova oblast, uključujući i kontrolu bolovanja i mogućnost vanredne ocjene bolovanja", podsjetili su u Fondu.

Iz Fonda napominju da vanredne ocjene bolovanja nije moguće tražiti za radnike koji se trenutno ne nalaze na bolovanju, već su bolovanje koristili nekada ranije i sada već rade.

Poslodavci su uz zahtjev dužni navesti razloge ili dostaviti dokaz zbog čega sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano, a na osnovu čega prvostepena komisija za bolovanje poziva osiguranika i sprovodi vanrednu ocjenu privremene nesposobnosti za rad.

Domovima zdravlja i ambulantama porodične medicine Fond je dostavio pojašnjenje kako da postupaju u slučaju tražene vanredne ocjene bolovanja, dok osiguranik dobija poziv sa detaljima na kućnu adresu.

Iz Fonda ističu da se provjere opravdanosti bolovanja mogu vršiti i za bolovanja koja su završena, dok je vanrednu ocjenu bolovanja moguće raditi samo za bolovanja koja su u toku.

Jedna od novina je i da porodični doktor ne mora čekati 12 mjeseci da osiguranika uputi na ocjenu radne sposobnosti komisije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, jer je taj period skraćen na šest mjeseci neprekidne nesposobnosti za rad, izuzev kada je riječ o trudničkim bolovanjima.

"U novom Pravilniku je definisano i da se bolovanje može otvoriti tek nakon pregleda osiguranika kod ljekara iz odgovarajuće zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom i koji se egzaktno izjasnio da osiguranik nije sposoban za rad", naveli su u Fondu.

Oni su naglasili i da su Pravilnikom pojednostavljene procedure odobravanja bolovanja za najugroženije kategorije, kao što su trudnice i nepokretna lica, u čije ime neko drugi može doći na mjesečnu ocjenu privremene nesposobnosti za rad.

Najčešći uzroci bolovanja su bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, problemi u trudnoći, bolesti sistema krvotoka, povrede, izolacija, njega oboljelog člana porodice, te profesionalne bolesti ili povrede na radu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()