Takmičenje za najljepše stablo u BiH: U trci je i banjalučki kesten

Simbol jeseni čijem mirisu teško možemo odoljeti...

05.11.2022. 08:13
  • Podijeli:
drvo_kesten-1667558715688.webp Foto: Pixabay

Bosna i Hercegovina dom je izuzetnoj  i raznolikoj prirodi. 

Više od pola teritorije zemlje prekriveno je bogatim šumama, a i brojna naselja ukrašena su vrijednim primjercima drveća. 

Šume i pojedinačna stabla nam pružaju brojne ekosistemske usluge, poput prečišćavanja voda, sprečavanja klizišta i regulacije temperature, ali su vezana i za duhovne i tradicijske vrijednosti naših krajeva. 

"Kako bismo odali priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH, UNDP organizuje izbor za drvo godine – tražimo najstarije, najljepše, najzanimljivije drveće u Bosni i Hercegovini", saopšteno je na zvaničnom sajtu gdje se može glasati za stablo godine.

Svako stablo je svijet za sebe

Evo nekih drveća koja su nominovana:

Stablo divljeg kestena koje se nalazi u banjalučkom parku Mladen Stojanović nominovano je na ovogodišnjem Izboru za stablo godine u BiH 2022, koji sprovodi Razvojni program UN (UNDP). Procjene su da je staro više od 50 godina, te da je visoko više od 25 metara. Nosi epitet vjerovatno najvećeg stabla ove vrste u gradu.

Breza u Sarajevu, stara više od 30 godina. 

"Svi smo ubijeđeni da breza vjerno čuva tajne o prvim simpatijama, "đonovima" za kontrolni rad, dogovore o izlascima i druženjima, sanjarenjima,..svemu što krasi đačko doba", kazali su u OŠ Aleksa Šantić, koja je predložila ovu brezu za pomenuto takmičenje.

Jedno od ljepših drveća, bar kako smatraju građani BiH, jeste i stara lipa iz Kaknja.

Stara je preko 120 godina! Staro stablo lipe nalazi se u dvorištu muslimanskog vjerskog objekta (Mekteba) u opštini Kakanj, MZ Bukovlje. Svojom ljepotom, dimenzijama debla, obimom krošnje, visinom itd. dominira okolnim područjem. I najstariji stanovnici pamte je ovakvu kakva je danas.

Grad poznat po obimnim krošnjama drveća je svakako Trebinje. Jedno prekrasno stablo iz ovog grada, našlo se u trci za najljepše stablo BiH. Riječ je o cimetovcu starom oko 85 godina. Stablo je porijeklom iz Šri Lanke, po priči, poklon je pjesnika Jovana Dučića svom gradu. Stablo je zasađeno prije Drugog svjetskog rata, i trenutno je jedino stablo ove vrste u Republici Srpskoj, a vjerovatno i u BiH.

Period javnog glasanja za podnesene nominacije je od 01. novembra do 11. decembra 2022., kada svaki registrovani korisnik može dati svoj glas jednom od nominovanih stabala. Pobjedničko stablo i još četiri finalista bit će objavljeni do 16. decembra 2022.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()