Štrajk rudara: Deboklada računa i isplata plata ili obustava rada

Zenički rudari prošli petak su iskazali radnički neposluh, a nekolicina ih je juče započela i štrajk glađu

28.03.2023. 19:34
  • Podijeli:

Više stotina rudara rudnika Mrkog uglja Zenica, uz podršku kolega iz cijele Federacije BiH, okupilo se jutros ispred Gradske uprave u Zenici, tražeći deblokadu računa i isplatu februarske plate i zaostalih toplih obroka.

Račun tog preduzeća Gradska uprava Zenice blokirala je prije više od 10 dana zbog zaostalog duga za komunalno gradsko zemljište. Okupljenim rudarima se niko od gradskih vlasti nije obratio. Ukoliko ne dodje do deblokade računa, najavljuju potpunu obustavu rada.

Snažne poruke odjekivale su ispred Gradske uprave Zenica. Međutim, od nadležnih ni traga ni glasa. Zbog blokade računa i neisplaćenih plata, devet stotina porodica rudara iz Zenice dovedeno je pred rub egzistencije. Rudari, traže samo ono što su zaradili, iako je, kažu, i to nedovoljno za dostojan život.

"Oni se ne pitaju kako je našim porodicama kod kuće. Imaju li oni šta jesti, imamo li mi šta jesti. Mi smo u štrajku gladju, ali mi opet ne kukamo. Mi ćemo ovo dostojanstveno iznijeti, izdržati, pa makar nas iznijeli, neka nas iznesu časno", kazao je predsjednik Sidikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

Zenički rudari prošli petak su iskazali radnički neposluh, a nekolicina ih je juče započela i štrajk glađu. Sve u nadi da će im se obratiti neko iz Gradske uprave, koja svakog mjeseca blokira, a zatim šalje zahtjev za deblokadu računa.

"Nemamo mjeseca da smo mirni od avgusta 2021. godine. Pa zar je moguće da ne možete radnicima i zaposlenim u jednoj takvoj oblasti obezbijediti bar godinu dana da na miru rade posao, a odgovorili smo svim zadacima. Rudnici su obezbijedili Eelektroprivredi povoljnu cijenu uglja, rudnici su obezbijedili domaćinstvima povoljniju cijenu električne energije. Zar to hoćete da zaboravite? Ako neko hoće, mi nećemo", poručio je predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić.

Novca na računu preduzeća za isplate plata rudarima ima, ali za uplatu spornih dugovanja zbog kojih je blokiran račun, nema. Iz Uprave rudnika kažu da su i ranije pokušavali pregovarati sa gradonačelnikom, ali bezuspješno.

"Nadam se da će evo i sa ovom aktivnošću gradonačelnik sa svojim stručnim službama iznaći način, povući blokadu računa, kako bismo mi već sutra mogli isplatiti plate i tople obroke", rekao je direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

Ukoliko do toga ne dođe, rudari najavljuju nove štrajkove upozorenja i masovne obustave rada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()