Šta će američke sankcije u praksi značiti za Mehmedagića, Stankovića i Gačanina?

Sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani mora biti blokirana i prijavljena OFAC

15.03.2023. 18:25
  • Podijeli:
Osmica_Stankovic_Gacanin_foto_TW-6411f178d4e69.webp Foto: Twitter

Ministarstvo finansija i trezora SAD stavilo je na crnu listu bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS- a Dragana Stankovića i Edina Gačanina, za kojeg su naveli da je jedan najvećih svjetskih trgovaca drogom.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC, naveli su iz Ministarstva finansija i trezora.

Pored toga, svi subjekti koje direktno ili indirektno, pojedinačno ili kolektivno, posjeduju u procentu 50 posto i više, jedna ili više sankcionisanih osoba također su blokirani.

"Zabranjene su sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili prolaze kroz SAD), a koje uključuju imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni u listu ili na drugi način blokirani, osim ako OFAC to ne dozvoli izdavanjem opšte ili specifične dozvole, ili izuzećem. Zabrane uključuju davanje ili obezbjeđenje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo kojeg blokiranog pojedinca ili primanje bilo kojeg doprinosa ili obezbjeđenje sredstava, dobara ili usluga od strane takve osobe. Pored toga, finansijske institucije ili druga lica koja učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se time izložiti sankcijama ili biti predmetom izvršne zakonske radnje", pojasnili su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()