Šeranić: Do kraja godine očekujemo završetak nove bolnice u Doboju

U prvih 100 dana rada Vlade Srpske realizovana nabavka sanitetskih vozila i ultrazvučnih aparata za pojedine domove zdravlja u Republici Srpskoj

25.03.2023. 09:48
  • Podijeli:
alen-seranic-03-srna.jpg

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je ponosan što je tokom prvih 100 dana Vlade Srpske nabavljena HPV vakcina i finansiran program prenatalnih testova u Republici Srpskoj.

Šeranić je istakao u intervjuu Srni da je Ministarstvo u tom periodu bilo vrlo aktivno i da su, u svrhu unapređenja zdravstvenih usluga građanima Republike, donesena nova zakonska rješenja u oblasti zdravstva kao što su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju Srpske.

On je rekao da je Vlada Srpske izdvojila dva miliona KM za finansiranje programa prenatalnih testova u ovoj godini.

Šeranić je naveo da je značajna aktivnost Ministarstva i nabavka HPV vakcina i početak vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Republici Srpskoj.

"To je jedna od aktivnosti na koju smo ponosni. I u budućnosti ćemo raditi preventivni program i preventivne aktivnosti", naglasio je Šeranić.

U prvih 100 dana rada Vlade Srpske, Šeranić je rekao da je realizovana i nabavka sanitetskih vozila i ultrazvučnih aparata za pojedine domove zdravlja u Republici.

"Sanitetska vozila smo doznačili već domovima zdravlja po cijeloj Republici Srpskoj. Trenutno smo u završetku realizacije nabavke pet ultrazvučnih aparata koji će biti donirani domovima zdravlja koji su iskazali potrebu za tim aparatima", rekao je Šeranić.

Nastavljena ulaganja u bolnički sektor

Šeranić je rekao da je najznačajnija aktivnost u prvih 100 dana rada Vlade Srpske, kada je riječ o ulaganjima u bolnički sektor, završetak procesa javne nabavke i potpisivanje ugovora za projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju.

"Krenuli smo u realizaciju tog ugovora, imenovani su timovi, završene aktivnosti Bolnice oko određenih logističkih stvari i očekujemo da će do kraja ovog mjeseca, sa početkom sljedećeg, krenuti pripremni radovi na tom objektu“, naglasio je Šeranić.

Na početku mandata aktuelne Vlade Srpske, dodao je Šeranić, dogovorene su i aktivnosti za završetak projekta nove bolnice u Doboju.

"Očekujem da će krajem septembra taj projekat biti gotov čime bi se stvorili uslovi da kroz dobijanje određenih tehničkih i upotrebnih dozvola već sa krajem godine pacijenti počnu koristiti sve smještajne kapacitete bolnice u Doboju“, istakao je Šeranić.

U istom periodu Šeranić očekuje da će biti završeni i projekti rekonstrukcije bolnica u Foči i Zvorniku koje finansira Vlada Srpske.

"Očekujem da ćemo u navedenim rokovima to završiti, te da u sljedećoj godini možemo preći na posljednja dva projekta iz ovog segmenta, a to su rekonstrukcija Bolnice u Prijedoru i Bolnice u Gradišci", naglasio je resorni ministar.

Stvorene pretpostavke za javni poziv za izgradnju medicinskog kompleksa

Šeranić je naglasio da je urađena sva tehnička i tenderska dokumentacija za projekat izgradnje medicinskog kompleksa u Banjaluci, te da je i Savjet ministara prihvatio ugovor o zaduženju za realizaciju tog projekta.

"Time se stvaraju sve pretpostavke da se raspiše javni poziv i da u narednom periodu dobijemo i tu vrlo važnu ustanovu koja će na jednom mjestu okupiti sve ono što se tiče obrazovanja zdravstvenih radnika - srednju medicinsku školu, te fakultete zdravstvene njege, zatim medicine, stomatologije i farmacije, kao i jedan centar za biomedicinska istraživanja", istakao je Šeranić.

Razgovarao: Darko Šavija

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()