Sebija Izetbegović nije više ni profesorica na fakultetu: Odluka danas stupa na snagu

Uz oduzimanje zvanja redovne profesorice Sebija ostaje i bez članstva u komisijama, piše Interview.ba

29.03.2023. 12:16
  • Podijeli:
sebija_una-6410c49ab0d8c.webp Foto: UNA

Sebija Izetbegović više nije redovna profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Odlučio je to danas Univerzitet u Sarajevu (UNSA)  a na osnovu člana 62. a u vezi člana 77. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu i člana 59. Statuta Univerziteta.

Odlukom koja je danas donesena „stavlja se van snage“ Odluka Senata UNSA od 2014. godine o izboru dr. Izetbegović u zvanje redovne profesorice za oblast „Ginekologija i akušerstvo“, na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja. Dakle danas.

Obrazloženje

U obrazloženju se navodi kako je Senat UNSA na vanrednoj sjednici 6. marta ove godine donio odluku kojom je usvojio Analizu Komisije na osnovu prikupljene dokumentacije. Na osnovu koje je provjeravana vjerodostojnost isprava vezanih za postdiplomski studij dr. Izetbegović na Medicini. Tom prilikom Komisija je zadužila rektora UNSA za donošenje rješenja o poništenju upisa u Matičnu knjigu magistranata. Praktično, tada joj je magisterij proglašen navažećim.

Istaknuto je zatim kako je Odlukom Senata UNSA broj 01-34-84/14 od 29. januara 2014. godine dr. Izetbegović izabrana u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. I to na temelju uvjeta propisanih članom 89. Zakona o visokom obrazovanju, koji je bio na snazi u vrijeme izbora.

Minimalni uvjeti

Ovim članom pod tačkom f. propisuju se minimalni uvjeti za izbor akademskog osoblja u naučno nastavno zvanje redovni profesor na Univzitetu. Uvjeti su bili sljedeći:  proveden najmanje jedan izborni period u zvanju vanredog profesora, najmanje dvije objavljene knjige, najmanje osam naučnih radova objavljenih u priznatim publikacijama. Sve to nakon sticanja zvanja vanrednog profesora. Uvjet je bio i mentorstvo najmanje po jednog kandidata za stepen drugog i trećeg ciklusa studija.

Istaknuto je kako je prema toj odluci iz 2014. godine dr. Izetbegović izabrana u naučno nastavno zvanje, koje je prema Zakonu o visokom obrazovanju, trajno zvanje. Na temelju tog zvanja se s njom zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Prije toga Izetbegović, kako je to Zakon i predvidio, imenovana za asistenticu, kasnije i u docenticu.

No, Zakon koji je bio na snazi kao uvjet za izbor suradnika – višeg asistenta propisao je da kandidat mora imati naučni stepen magistra. Isti Zakon također je propisao da su za izbor nastavnika u zvanje docenta bili naučni stepen doktorata, naučni radovi objavljeni u naučnim/stručnim časopisima ili zbornicima, te pokazani rezultati u naučno nastavnom radu. Sebija Izetbegović je slijedom toga postala docentica na Medicinskom fakultetu 2002. godine.

Prema propisu

No, kako je njen magisterij 9. marta poništen situacija se sad potpuno preokrenula.

A vezujući se za uvjete za izbor u naučno nastavna zvanja na UNSA, prema propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi na vrijeme kada je imenovana birana u ista – utvrđuje se da ona ne ispunjava prethodno opisane uvjete koji su bili propisani za izbor u nastavno naučna zvanja na UNSA.

Uostalom, to smo na portalu Interview.ba već i objavili prošle sedmice.

Parnični postupak

Šta će sada biti, pitamo naš izvor, koji je dobro i temeljito pratio cijelu situaciju.

On objašnjava: – Kada je u pitanju poništenje magisterija Senat UNSA u poruci o pravnom lijeku naveo je da se može voditi upravni spor. Prema kojem se podrazumijeva mjera osiguranja. No, ona se u upravnom sporu ne donosi i zato je Sud odbio tužbu Sebije Izetbegović da se stopira provedba brisanja magisterija iz matične knjige. S druge strane, kad je u pitanju faktičko oduzimanje zvanja redovne profesorice, Senat je odlučio da dr. Izetbegović može pokrenuti parnični postupak. To je građanska parnica, koja predviđa mjere osiguranja. I tu može biti sada kvaka. Bojim se da neko pravi zabu

No, ponavlja što nam je rekao i prošli put. Univerzitet u Sarajevu je preozbiljna, važna, temeljita institucija. Pa će se, ako i dođe do nove tužbe, tako i postaviti.

Uz oduzimanje zvanja redovne profesorice dr. Sebija ostaje i bez članstva u komisijama ( za izbor, magisterije, doktorate), te pravo mentorstva.nu. Jer ovo se može razvlačiti taman dotle dok dr. Izetbegović ne bude spremna za mirovinu – kaže naš izvor. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()