Prošlo je tužnih 15 godina od ubistva Denisa Mrnjavca

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

06.02.2023. 08:52
  • Podijeli:
denis_mrnjavac_foto_FB-63e0ae124f4d9.webp Foto: Facebook

Na današnji dan navršava se 15 godina od ubistva Denisa Mrnjavca, sarajevskog srednjoškolca, 16-godišnjeg dječaka čiji su život na brutalan način u tramvaju kod Tehničke škole ugasili njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić.

Prošlo je 15 godina od smrti sarajevskog dječaka Denisa, a čini se da nismo mnogo naučili kada je vršnjačko nasilje u pitanju.

Godinama poslije imali smo tragični slučaj Mahira Rakovca, a samo je pitanje koliko slučajeva vršnjačkog nasilja ostaje duboko skriveno i nikada ne ugleda svjetlo dana, dok sudbine Denisa Mrnjavca i Mahira Rakovca jasno ilustruju kako je samo jedan trenutak dovoljan da se nasilje pretvori u tragediju od koje se nikada ne oporave brojne porodice, ali i društvo u cijelini.

Denisa su u sarajevskom tramvaju pretukli, a potom i na smrt izboli njegovi vršnjaci.

Navodno im je smetao samo jedan pogled Denisa, tog nježnog, hrabrog, velikog heroja, koji je pohađao drugi razred srednje škole.

Niko nije ustao u tramvaju da mu pomogne. Niko.

Nermin Sikirić, njegov vršnjak koji je osuđen za ubistvo, već je trebao izaći iz zatvora. Berin Talić treba izaći ove godine - možda je već i izašao, a Ademir Lelović izlazi 2025.

Pretukli su ga, a Nermin mu je nanio povrede nožem od kojih je preminuo.

Denis se vraćao kući iz škole.

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Građani su nekoliko puta izlazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost, slobodu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()