Prijeti li Bosni i Hercegovini transportni kolaps?

Evropi nedostaje 400.000 vozača

04.07.2023. 20:55
  • Podijeli:

Najjača evropska ekonomija, Njemačka, od prvog avgusta priznavaće sve vozačke dozvole izdate u BiH. Vlasnici domaćih prevozničkih preduzeća se hvataju za glavu. Prijeti li nam transportni kolaps?

Uslove za ostanak -  ne nudimo. Rješenje za sprečavanje odlazaka - nemamo. Kolaps domaćeg transporta, zbog punog gasa prema Zapadu profesionalnih vozača,  i nije više tako daleko.

Da bi to koliko – toliko spriječili pojedini prevoznici u BIH nude besplatno polaganje vozačkog za C i D kategorije i osiguran posao. Ali, prema našim informacijama, kandidata baš i nema.

Jer, visina plate ih ovdje ne zadržava. U markama. Dvostroko pa i trostruko više nude, Njemačka Austrija, donekle i  Slovenija. U evrima.

Radovan Brčin – 25 godina je za volanom autobusa. Vozi liniju za Beč. Zapad mu nije miliji, ali je isplativiji. Na kraju mjeseca, posebno.

''Znato su veće plate i bolje na Zapadu nego ovdje. Ovdje su stvarno niske plate'' - kaže za UNA TV vozač autobusa Rdovan Brčin.

Baš zbog toga i Radovan Pavlović je otišao u Sloveniju. Vozi kamion.

''Imamo redovna primanja, regres, Božićnicu u decembru nešto nas jo to drži, malo odskačemo od Bosne'' - priča za UNA TV vozač kamiona Radovan Pavlović.

BiH u posljednjih pet godina napustilo je oko 6.000 profesionalnih vozača. Preko 1 000 firmi preregistrovalo je djelatnost u nekoj od zemalja Evropske unije. Oni koji posreduju između vozača i firmi u Sloveniji i Njemačkoj – kažu da stampedo tek slijedi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()