Prije nego što se zapitate "Zašto baš ja?", radi prevencije otiđite na pregled

Obilježava se Međunarodni Dan Narcisa, posvećen oboljelim od raka

24.03.2023. 20:48
  • Podijeli:

Danas se obilježava Međunarodni Dan Narcisa, posvećen oboljelima od raka. Narcisi simbolišu proljeće i buđenje nove nade. Iako ne postoje zvanični podaci, u BiH se godišnje otkrije oko 1.300 novih slučajeva karcinoma dojke, dok godišnje od te bolesti umre oko 500 žena.

"Prošle godine u Centru za dojku imali smo 300 operacijia, 300 karcinoma plus još benigne što je bilo, znači svaki dan je u porastu. Evo još informacija da doktori traže još dodatni dan da dobiju, dva dana sedmično su operacije, traže i treći dan jer ne mogu stizati jer sve više i više oboljelih", kazala je Suzana Kekić, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra".

Prema posljednjem izvještaju, u Republici Srpskoj od raka dojke godišnje oboli oko 600 žena. Sve je više slučajeva kada se bolest manifestuje već u 20-oj godini života. Ipak, svaki rano otkriven karcinom dojke je 90 odsto izlječiv.

"Definitivno je najučestaliji karcinom u dobi oko menopuze. Ali imamo to pomjeranje prema mlađim životnim dobima. Najmlađa pacijentkinja sada kod nas koja se liječi je 22/23 godine. Do sada, otkad ja radim u onkologiji,ispod dvadesete godine nema, bude tumor ali to nije tumor dojke iz tkiva dojek, nego nekog drugog porijekla",  rekla je Zdenka Gojković, onkolog i načelnica Klinike za onkologiju UKC RS.

Podrška Udruženju "Iskra" u vidu raznih donacija i finansijske pomoći dolazi iz Gradske uprave Grada Banja Luka.

"Ovakvi dani kao što je danas Dan narcisa sigurno su značajni za građane da se podigne malo svijest o značaju ranog otkrivanja i prevenciji malignih oboljenja", poručila je Mira Kecman, koordinator za zdravstvo u Gradskoj upravi Grada Banja Luka.

I upravo je najvažnije, ali i najteže, probuditi svijest. Zato prije nego što se zapitate "Zašto baš ja?", radi prevencije otiđite na pregled. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()