Pijemo k'o smuk: Najviše uvozimo piva, a izvozimo rakiju

Kako BiH trguje s alkoholnim pićima u tri mjeseca 2023. godine

03.03.2023. 16:05
  • Podijeli:
pivo-casa-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Ljubitelji žestokih, ali i onih malo manje žestokih nisu razočarali ni ove godine. Naravno mislimo na uvoz alkohola u Bosnu i Hercegovinu. Tako je prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje u našu zemlju do marta mjeseca uvezeno alkoholnih pića u vrijednosti višoj od  29 miliona maraka.

Prema podacima u koje je UNA imala uvid od 1. januara do 28. februara ove godine u BiH je od alkohola najviše uvezeno pivo, i to u vrijednosti od skoro 18,5 miliona maraka.

Slijede vina od svježeg grožđa, uključujući pojačana vina, koja smo uvezli u vrijednosti od četiri i pol miliona maraka.

Jedno od omiljenih alkoholnih pića u BiH, ali regionu je svakako rakija. Jabukovače, kruškovače, medovine i sakea smo u tri mjeseca ove godine uvezli u vrijednosti višoj od 723 hiljade maraka.

Da postoji ljubitelja vermuta i ostalih vina od svježeg grožđa, svjedoči podatak da smo tog pića uvezli u vrijednosti od skoro 25 hiljada maraka.

Kada je u pitanju izvoz, podaci govore da smo iz BiH alkohola izvezli u vrijednosti od 5,6 miliona maraka.

Od te brojke očekivano najviše odlazi na pivo, koje smo izvezli u vrijednosti nešto većoj od milio maraka. Približan iznos je i za vino od svježeg grožđa.

Zanimljivo da smo u ovoj godini dosad uvezli relativno malo rakije, tačnije ukupan iznos je 2,6 miliona maraka.

Zemlje u koje najviše izvozimo alkohol iz BiH su zemlje u regionu, prije svega Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora.

Tako smo dosad izvezli alkohola u vrijednosti od 29 miliona maraka. U Srbiju smo izvezli piva u vrijednosti od 10 miliona maraka. S druge strane u Hrvatsku i Sloveniju smo izvezli istog pića u vrijednosti manjoj od četiri miliona maraka.

Vina od svježeg grožđa smo najviše izvezli u Hrvatsku, a slijedi Makedonija, Srbija, Francuska i Slovenija.

I na kraju očekivano rakije smo najviše izvezli u Srbiju i to u vrijednosti od 662.870 maraka. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()