Na protestu u Sarajevu kritike domaćim, evropskim i američkim zvaničnicima

Protest je održan pod sloganom "Ne damo državu"

26.11.2022. 15:14
  • Podijeli:
Protest u Sarajevu 26 11 (4)_Anadolija-1669471960896.webp Foto: Anadolija

U Sarajevu je danas održan protest pod sloganom "Ne damo državu", javlja Anadolija.

Okupljeni su zahtijevali da odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine.

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava, uputila je kritike domaćim, evropskim i američkim zvaničnicima.

Kako je kazala, domaći političari, odnosno velika većina njih, su pristali da samo budu marionete prije svega desničarske Evrope pa tako i kompletnog Zapada u zamjenu za poneku fotelju ili ministarsku ili premijersku poziciju ili članstvo u Upravnom ili Nazdornom odboru.

Zornić je navela da njena borba za domovinu traje 17 godina.

"Trajat će do ostvarenja moje presude. U međuvremenu, gdje se danas nalazi BiH? Nalazi se u haosu. Raskol, a sve zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Najprije su nam navukli luđačku košulju zvanu Dejton, a onda su krenuli sa brisanjem BiH. Licemjerni Zapad je preko OHR-a uveo protektorat", dodala je Zornić.

Članovi grupe građana ReSTART ranije su pozvali sve kojima je Bosna i Hercegovina jedina domovina da svojim prisustvom pošalju jasnu sliku "Zapadu", ali i "Istoku" da nas ima i da nećemo dozvoliti dalje podjele unutar Bosne i Hercegovine.

"Naša država može i mora biti samo kao druge: moderna, funkcionalna, ali prije svega pravna država koja štiti svakog pojedinca, bez obzira na etničku, vjersku, rasnu i svaku drugu pripadnost, na svakom pedlju države. Jednakopravna, funkcionalna, građanska država Bosna i Hercegovina", navedeno je u pozivu.

Grupa ReSTART BiH, objavila je i ciljeve protesta među kojima je da neće dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika.

"Insistiramo na očuvanju suverenosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, koja ne smije nikada i nikako biti predmet geopolitičke trgovine, zahtijevamo dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, zahtijevamo od nosilaca vlasti u BiH da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO savezu, kao i da ne dozvoljavamo da nam se prigovara na euroskepticizmu dok Evropska unija licemjerno ignoriše naše trajno opredjeljenje za dostizanjem evropskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju", ciljevi su protesta.

Naveli su i da ne pristaju na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što “su nam skrojili ratni zločinci i profiteri“, kao i da neće nasjesti na jeftine trikove oko kandidatskog statusa dok “nam u stvarnosti raskućujete ono za šta su ginuli naši najmiliji“.

Pozvali su na sveobuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih preostalih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u njihovoj cjelini.

Također, pozvali su na implementaciju preporuka ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Zahtijevaju od vlasti u Bosni i Hercegovini da beskompromisno slijede put koji je zacrtan u 14 ključnih prioriteta formulisanih u mišljenju Evropske komisije, a sve imajući u vidu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te Evropsku konvenciju za zaštitu prava i temeljnih sloboda.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()