Na današnji dan prije pet godina nestao je David Dragičević

Okupljanje je počelo u 12 sati, gdje je osim Davora Dragičevića, prisustvovalo 50-ak građana i aktivista

18.03.2023. 19:26
  • Podijeli:
david-dragicevic-facebook-pzd.jpg

Prije tačno pet godina, u samom centru Banjaluke na Trgu Krajine posljednji put je viđen David Dragičević.

Toga dana započela je potraga za tada nestalim dvadesetjednogodišnjim Davidom, a danas, 18. marta na tom istom mjestu simbolično su se okupili građani i aktivisti.

"Nije bila nikakva niti organizacija, ni najavljeno okupljanje, samo način da obilježimo najgori dan u mom životu...", započeo je svoje obraćanje Davor Dragičević.

Okupljanje je počelo u 12 sati na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje je osim Davora Dragičevića, prisustvovalo 50-ak građana i aktivista.

Kako je istakao Davor, nije tražio dozvolu za okupljanje od MUP-a RS.

"Ne pada mi na pamet tražiti saglasnost od nekog ko je učestovao u ubistvu moga sina. Borba mora biti beskompromisna i bezuvjetna. Ovo je bio način da izrazimo ogorčenje situacijom koja se događa, a najviše Tužilaštvo koje dozvoljava da ubice i zločinci hodaju Banja Lukom, entitetom i BiH. Da se razumijemo, situacija nije nimalo bolja ni u ostalim dijelovima BiH", istakao je Davor Dragičević.

Podsjetimo, David je nestao u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađen je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas.

Policija je saopštila da se radilo o ”zadesnoj smrti”, ali je tri mjeseca kasnije OJT Banjaluka slučaj kvalifikovalo kao ubistvo, a ubica ili više njih do danas nisu otkriveni. Slučaj je izazvao brojne kontroverze, bijes i nezapamćenu reakciju javnosti uz masovne proteste u borbi za pravdu i istinu. Tu borbu i dan danas vodi Davidov otac Davor Dragičević i članovi grupe Pravda za Davida...

Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu "Dragičević" od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i Republičkog javnog tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na Davidovu smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

  • Podijeli: