Ljubavlju i posvećenošću sačuvali kafe "Zvjezdicu" i poslove

"Zvjezdica" je osmišljena kao radno osposobljavanje lica sa intelektualnim poteškoćama

01.02.2023. 21:38
  • Podijeli:

Iako prvobitno planiran kao pilot-projekat, koji je trebalo da traje dva mjeseca, kao vid inkluzije, odnosno radnog osposobljavanja lica sa intelektualnim poteškoćama, omladinski kafe "Zvjezdica" postoji već skoro godinu dana. 

Na ovom mjestu tople napitke s ljubavlju prave i poslužuju korisnici Centra "Dajte nam šansu – Zvjezdice". Kao konobari rade u timovima po dvoje, a gosti za njihovu uslugu plate onoliko koliko misle da trebaju. Naša ekipa zabilježila je jedan radni dan u ovom kafeu.

Danas smo u prvoj smjeni zatekli Maju i Živadinku, a potom su stigli Dejan i Slađan. Drugari koji ovaj posao kao tandem obavljaju savršeno i profesionalno. Pored njih tu ih je još četvoro, koji već potpuno osamostaljeni i osposobljeni rade kao konobari.

"Volim da radim i ponosim se sa tim. Volimo da se družimo kao pravi konobari", kaže Maja Vukojević Stevandić.

"Predivno je, ja sam bukvalno oduševljena. Meni su gosti super, obožavam goste", rekla je Živadinka Janković.

"Svaki dan sam ovdje, prelijepo je, sviđaju mi se drugari kako divno rade, kako su ljubazni, fantastični su", priča nam Dragana, gost u kafeu.

Dobar rezultat, marljivost i želja za sticanjem novih iskustava ovih vrijednih ljudi, omogućili su da ovaj kafić opstaje i danas, iako je davno trebalo da bude zatvoren.

“Radi se o licima koji imaju različite vrste poteškoća, ali svi oni sa nekim istim elanom dolaze na posao, svi sa istom voljom dolaze u Dom omladine da rade svoju obuku. To je njihova obaveza i oni su dobili mogućnost da kao njihovi roditelji, braća i sestre imaju određene obaveze odlaska na posao, da se osjećaju korisnim", objašnjava Milana Stupar, defektolog u Udruženju Dajte nam šansu Zvjezdica.

Pored sticanja radnih navika, cilj je i socijalizacija. Da se osjećaju vrijednim i prihvaćenim u društvu.

“Primarno je da oni budu uključeni u društvo, da imaju iste obaveze kao njihovi vršnjaci, da imaju pravo da se školuju, da rade i zarađuju, da imaju mogućnosti kao svi članovi ovoga društva. To zapravo i jeste inkluzija, da ih mi kao društvo ne marginalizujemo nego ih puštamo da budu uključeni kao i svi ostali", zaključuje naša sagovornica Milana Stupar.

Kafe "Zvjezdica" radi svaki dan od devet do 21 čas, a sa nestrpljenjem se iščekuje i otvaranje ljetne bašte.

Ekipa UNA televizije toplo preporučuje dolazak u ovaj kafić, da popijete kafu ili topli napitak koji naprave drugari sa puno ljubavi, pažnje i posvećenosti.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()